FED kararı öncesi Dolar güçlenmeye devam ediyor

FED'in duruş değişikliği ve tahvil alımlarında azaltmaya gitme ihtimali dolarizasyonda güçlenmeye fırsat vermeye devam ediyor.

FED kararı öncesi Dolar güçlenmeye devam ediyor

Gelişen piyasaların dolar ya da euro cinsinden tahvil ihraçları, bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde varlık alımı azaltımlarının başlayabileceğine ilişkin endişelerle birlikte dolarizasyonda artış meydana geldi.

Gelişen piyasaların tahvil ihraçları bu hafta yapılacak olan Fed toplantısı öncesi varlık alımı azaltımlarının başlayabileceğine yönelik endişelerle tekrar yükselmeye başladı. Yalnızca geçtiğimiz hafta hazineler ve şirketler tarafından 36 milyar dolar tutarında euro ve dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirilirken ondan önceki 10 haftada toplamda 90 milyar dolar tutarında tahvil ihraç edilmişti.

Türkiye, Şili, Endonezya, Sırbistan ve Macaristan tarafından ihraç edilen tahviller güçlü bir taleple karşılaşırken Arab Petroleum Investments Corps, Pazartesi günü yatırımcılarla görüşmelere başladı. Nijerya da son üç yıldaki ilk dolar cinsi tahvil ihracını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Fed'in varlık alımı azaltımına başlayacağına yönelik spekülasyonlar ve refinansman için uygun ortamın oluşması ihraçlara olan talebin artmasında önemli rol oynadı.

Vanguard Asset Management Gelişen Piyasalar Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Nick Eisinger, dördüncü çeyrekte ihraçların hızlanacağını söyleyerek, ''Birçok ülke henüz fon bulma sürecini tamamlamadı ve bu ülkelerin bir kısmı Fed'in varlık alımı azaltımı öncesinde önümüzdeki yılı erkenden finanse edecek.'' ifadelerini kullandı.

Gelişmekte olan ülkelerin bu yılın sonuna kadar vadesi gelecek 102 milyar dolarlık tahvili bulunurken 2022 yılı içerisinde vadeli gelecek 389 milyar dolar tutarında tahvili var. Bu da bol nakit elde eden yatırımcıların, ABD Hazine tahvillerine göre cazip getiri imkanları sunan gelişen piyasalara tekrar yatırım yapmasını sağlayabilir.

Dolar / TL'de görünüm ise hızlı bir sıçrama ile yoluna devam ediyor.

FED kararı öncesi Dolar güçlenmeye devam ediyor - Resim : 1

Fed kararı öncesi yakın geçmişte bayrak formasyonu oluşturan Dolar / TL'de hızlı sıçramalara neden oldu ve günün zirvesi 8.71 seviyesinde işlem gördü. Bunun üzerine 5 kuruşluk bir düşüşün ardından kısa  vade pozlamalarda yataya yakın bir görünüm ile işleme devam ediyor.

Dolar / TL'de destek ve dirençler ise şöyle sıralanıyor:

Destekler: 8,60 - 8,50 - 8,39
Dirençler: 8,71 - 8,80 - 9,30

Etiketler