Bitcoin Taproot yükseltmesi nedir ve yatırımcıları nasıl etkileyecek?

Bitcoin, en popüler kripto olmasına rağmen, son büyük yükseltmesini dört yıl önce yaptı.

Bitcoin Taproot yükseltmesi nedir ve yatırımcıları nasıl etkileyecek?

*Uzmanlar, madencilerin bu yükseltmeyi kabul etmedeki desteği çok büyük olduğundan, bunun kripto para birimi için devrim niteliğinde bir an olabileceğine inanıyor.

*İşlemlerde daha iyi gizlilik ve şeffaflık getirmesi bekleniyor.

Dört yıl içinde kripto varlığına yapılan ilk yükseltme olan Bitcoin'in Taproot yükseltmesi, yakın zamanda dünya çapındaki madenciler tarafından onaylandı. Yükseltme, paydaşların çoğundan bir fikir birliği aldı ve birçok uzman, madencilerin bu yükseltmeyi kabul etme ve getirme konusundaki desteği çok büyük olduğundan, dünyanın en büyük kripto para birimi için devrim niteliğinde bir an olabileceğine inanıyor.

Taproot yükseltmesi Kasım ayından itibaren yürürlüğe girecek.

Bitcoin Taproot yükseltmesi nedir ve yatırımcıları nasıl etkileyecek? - Resim : 1

Taproot Yükseltmesi Nedir?

Unocoin'in kurucu ortağı ve CEO'su Sathvik Vishwanath'a göre, bu yükseltmenin iki yönü var. “Birinci tarafta, işlemde daha iyi gizlilik ve şeffaflık getirmesi bekleniyor ve diğer tarafta, akıllı sözleşmeler yeteneği bitcoin blok zinciri ağına ilk kez ekleniyor. Bu özellikler diğer farklı madeni paralarda zaten mevcut ve şimdiye kadar bunlar üzerinde başarılı bir deney olduğu için, dünyanın popüler ve yaygın olarak yayılan kripto para birimi olan bitcoin'de bile kopyalanıyor" dedi.

Blockchain'i ve özellikle bitcoin'i ilk benimseyenler, teknolojinin büyük potansiyelini savunuyorlar. Yıllar içinde, mevcut kripto para birimlerinde çeşitli değişiklikler uygulandı ve bu pazara binlerce yeni kripto geldi.

Bitcoin, en popüler kripto olmasına rağmen, son büyük yükseltmesini dört yıl önce yaptı. Algo tabanlı bir kripto ticaret platformu olan Mudrex CEO'su ve kurucu ortağı Edul Patel, “Birçoğu, önceki güncellemeyi büyük bir ideolojik bölünmeye neden olduğu için bir tür 'iç savaş' olarak nitelendirdi” dedi.

Bu yükseltmeye neden ihtiyaç duyuldu?

Bitcoin için Taproot yükseltmesi, akıllı sözleşmelerin verimli ve ucuz bir şekilde yürütülmesini sağlar. Şu an itibariyle, daha yüksek verimlilik nedeniyle akıllı sözleşmeler genellikle ethereum ağında yürütülüyor. Bununla birlikte, Taproot yükseltmesi ile Bitcoin, kendisini yükseltme ve ana akım finans ile bütünleşme potansiyeline sahiptir. Dahası, bitcoin halka açık bir blok zinciridir ve herkes ağda gerçekleşen işlemleri izleyebilir, bu da birçokları için endişe kaynağıdır.

“Bitcoin için taproot yükseltmesi, akıllı sözleşmelerin ağda daha az yer kaplamasını sağlar. Teknolojik olarak konuşursak, bitcoin ağı şu anda daha fazla yer kaplayan 'Eliptik Eğri Dijital İmza algoritmasını' kullanıyor. Daha basit işlemleri potansiyel olarak karmaşık işlemlerden ayırt edilemez hale getirecek olan 'Schnorr imzalarına' geçilecek. Şeffaflığı korurken ağda daha fazla anonimlik anlamına geliyor" dedi Patel.

Şu anda, bitcoin'in çekirdek protokol katmanında akıllı sözleşmeler yürütmek tam olarak mümkün değil. Oldukça pahalı ve zaman alıcıdır, bu nedenle neredeyse işe yaramaz hale geliyor. Birçok uzman, akıllı sözleşmelerin Taproot için önemli satış noktalarından biri olacağını öne sürüyor. Akıllı sözleşmeler, diğerlerinin yanı sıra, kira ödemek için elektrik faturalarını ödemek gibi neredeyse her türlü önemsiz finansal işlem için kullanılabilir.

Yatırımcıları nasıl etkileyecek?

Kripto para fiyatlarındaki hareket, kitleler tarafından benimsenen dijital varlığın pratik kullanım durumlarına bağlıdır.

“Bitcoin'in Taproot yükseltmesi, onu ana akım finansa itecek kilit unsur olabilir. Sonuç olarak, Taproot yükseltmesinin Bitcoin için getirebileceği türden bir devrim olağanüstü” dedi.

Etiketler