FED kararı ne zaman açıklanacak?

FED kararı her geçen gün daha fazla merak edilirken ABD'den açıklama geldi. Mart ayında alınacak olan karar ile açıklama yapılacağı haberi sonrası gözler mart ayına çevrildi. İşte detaylar...

FED kararı ne zaman açıklanacak?

FED kararı ne zaman açıklanacak? FED kararı piyasaları nasıl etkiler?

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022 yılında mart, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere dört faiz artırımı yapacağı yönünde tahminde bulunarak bu alanda açıklamalarda bulundu. Banka’nın baş ekonomisti Jan Hatzius tarafından kaleme alınan araştırmaya göre, ABD iş gücü piyasasındaki toparlanma ve 14-15 Aralık’ta gerçekleşen Fed toplantı tutanaklarındaki şahin sinyaller daha hızlı bir normalleşmeye işaret edeceği bilindiği için oldukça dikkat çekmiştir.

Hatzius araştırma notunda, bilanço küçültmesine ilişkin tahmini aralıktan temmuza çektiklerini belirtirken enflasyonun yüksek ihtimalle hedeflenenin çok üzerinde kalacağını aktardı. Hatzius, “Mart, haziran ve eylül aylarında görmeyi beklediğimiz faiz artırımlarına aralık ayını da ekledik” ifadelerini kullandı. Fed’in son toplantısına ait tutanaklarda, faiz oranlarının öngörülenden daha erken yükseltilebileceği ve bilançodaki varlıkların azaltabileceği ifadeleri yer almıştı. Ayrıca Fed üyelerinin küresel arz darboğazlarına ilişkin endişeleri dikkat çekti. Tutanakların ardından Fed’in haziran ayı için ön görülecek olan faiz indirimlerine yönelik tahminler Mart ayına kadar karar alınmayacağına dair bilgiler bulunuyor.

FED faiz kararı beklentisi nedir?

Tutanakların ardından Fed’in Haziran ayı için öngörülen faiz indirimlerine yönelik tahminler Mart ayına çekilerek bu aya kadar her hangi bir çalışma yapılmadı. WSJ’nin aktardığına göre, ekonomik danışmanlık firması MacroPolicy Perspectives’in kurucusu Julia Coronado, tutanakların kendisini Haziran yerine Mart ayında başlayacak olan faiz artırım tahminini yükseltmeye sevk ettiğini söyledi.

Araştırma firması Renaissance Macro’da ekonomist olan Neil Dutta da, “Fed, Mart ayında yürüyüşe geçme yolunda ilerliyor. Onları neyin geride tutacağını görmek zor” dedi. Alınan bu karar sonrası FED kararının alınacağı zaman tam olarak belirlenmedi. Mart ayı tam olarak belirlenmediği için henüz bekleniyor.