FED faiz artırım hızını düşürecek mi? Asya borsası güne kazanımlarla başladı

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırma hızını düşüreceğine dair sinyaliyle Asya borsalarında temkinli kazanımlar görüldü. Tahvil piyasası rahatlarken, dolar düşüş gösterdi.

FED faiz artırım hızını düşürecek mi? Asya borsası güne kazanımlarla başladı

ABD Merkez Bankası (FED), beklendiği gibi faizleri 75 baz puan artırarak yüzde 2.25-2.50 aralığına yükseltti. 30 yılı akın süredir en sıkı faiz artırım sürecini yaşanmış oldu. Para politikasına yönelik beklentiler, ekonomik verilere ve sözlü komutlara göre değişebilir fakat şu an için piyasa fiyatlanması içinde bulunduğumuz bu yıl 100 baz daha artış (50-25-25), 2023'te 50 baz indirim geleceği yönünde. Başkan Powell'da eylül ayı faiz kararı için kararı iki istihdam ve iki enflasyon verisine bırakmış durumda.

ABD ekonomisinin resesyonda olduğunu düşünmediğini belirten FED Başkanı Powell, “Faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmak muhtemelen uygun” ifadelerini kullandı.

Bununla beraber FED'in faiz artırma hızını düşüreceğine yönelik sinyaliyle Asya borsası temkinli kazanımlar görülüyor. Tahvil piyasaları rahatlarken, dolar-yen kuru son üç haftanın zirvesinde kendine yer buldu.

Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi dün kapanışından sonraki işlemlerde yüzde 0.59 geriledikten sonra bugün sabah yüzde 0.08 düşerek 106.28 seviyesine indi.

Petrol yüzde 1 değer kazandı

Petrol, küresel ham petrole olan arzının düşmesi, ve ABD'de benzin talebinin toparlanmasının yükselttiği fiyatlardan destek görerek varil başına bir dolardan fazla değer kazandı.

Brent ham petrolünün Eylül ayı vadeli varil fiyatı dün 2.22 dolara çıktıktan sonra bugün yüzde 1.1 artışla 107.82 dolara yükselmiş durumda.

ABD hafif ham petrolü dün 2.28 dolar yükseldikten sonra bugün yüzde 1.5 değer kazanarak 98.70 dolara çıktı.

Altın değer kazandı

Altın, Fed Başkanı Powell'ın dün beklenenden daha az agresif bir tutum takınmasıyla düşen dolar ve tahvil getirilerinden destek bularak kazanımlarını artırmış durumda.

Altının piyasadaki ons fiyatı geçtiğimiz gün yüzde 1 artarak son iki haftanın zirvesine tırmanmış durumda. Bugün 0.1 değer kazanarak 1,735.77 dolar seviyesine yükseldi.

Dolar/TL yükselişe devam ediyor

Geçtiğimiz gün 17.93 seviyesinde bulunan dolar/TL, bu sabah 17.87 seviyelerinde.

Euro/TL ise 18.30’un üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

TCMB'nin bugün yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8'den yükselteceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak piyasanın yüzde 70 olan beklentisine ne kadar yaklaşacağı ise merak konusu.

Tera Yatırım "enflasyon beklentileri yukarı revize edilse bile para politikasında bir sıkılaşma beklentisi içinde yakın dönem için olmayacağız" görüşünü paylaştı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Fed