Suudi Arabistan'tan petrole zam haberi

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'ın Asya'ya gönderilen petrol üzerinde rekor zam yapılacak.

Suudi Arabistan'tan petrole zam haberi

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'ın Asya'ya gönderilen petrol üzerinde 1,5 dolar zam yapacağını duyurdu.

Kaynaklardan alınan bazı bilgilere göre, Suudi Arabistan'ın Asya'ya gönderdiği Arab Light petrolünün varil fiyatının 10,80 dolara çıkması bekleniliyor. Zammın ortalama 1,5 dolar seviyelerinde olması söz konusu.

Suudi Arabistan'tan petrole zam haberi - Resim : 1

Varil talepleri düşebilir

OPEC+ örgütünün önde gelen üyelerinden biri olan Suudi Arabistan'ın uygulamaya koyacağı zammın resesyonun alt yapısını oluşturacağını ve zayıf piyasanın işaretiyle paralel olarak yapılması merak uyandırdı. Analistler ise işlemciler bu tür bir fiyat artışın herhangi ekstra varil talebini azalması anlamına geleceğinin üzerinde durdu.

Dünya çapında ham petrol fiyatları, resesyon beklentisi ve sıkı para politikası ve Çin'in Kovid-19 kısıtlamaları ardından bir süredir düşüş yaşıyordu.

Petrol fiyatları düşük seyir izliyor

Brent petrol fiyatları piyasada 2020'nin sonundan itibaren ilk defa arka arkaya aylık kayıplara maruz kalırken, Suudi Aramco'nun zam yapacak olması bir sürü soruyu beraberinde getirdi. Aramco önümüzdeki hafta resmi satış fiyatlarını açıklayacak.

Bu hafta petrol piyasası merkez bankalarından beklenen faiz artımının petrole olan talebi azaltacağı beklentisiyle son günlerde düşüş yaşamıştı.

Bununla beraber Çin'in Kovid-19 politikasının düşük talep yaratması ile ülke verilerine ilişkin yavaşlama sinyalleri de fiyatların baskı altında kalmasını sağladı.

Kaynak:Bloomberg

Etiketler