Fed başkanlarından enflasyon, istihdam ve dijital paraya yönelik açıklamalar

Fed başkanları Powell, Williams ve Barkin enflasyon ve faiz oranlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundular.

Fed başkanlarından enflasyon, istihdam ve dijital paraya yönelik açıklamalar
Powell: Fed, dijital para politikası konularında çalışmanın daha erken bir aşamasında

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in dijital paraya ilişkin politika konuları üzerinde çalışmasının daha "erken aşamaları"nda olduğunu söyledi.

ABD'de hali hazırda hanehalkının yüzde 5'inin, yani yaklaşık 7 milyon kişinin banka hesabı bulunmadığını belirten Powell, dijital paraların daha geniş finansal erişim sağlama faydaları olabileceğini, ancak mevcut bankacılık sisteminin hanehalkları arasındaki bu farkın kapatılmasına yardım için yeterli olacağına inandığını vurguladı.

"Bir merkez bankası dijital parasının bankacılık sistemi ile nasıl iletişim içinde olacağını anlamak zaruri" diye konuşan Powell, bir dijital paranın finansal istikrara etkisi konusunda soruların da merkez bankası dijital parası çıkarılmadan önce yanıtlanmasının gerekli olacağını belirtti.

Williams: Fed istihdam ve enflasyon hedeflerini başarmaktan uzakta

New York Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin bu yıl muhtemelen çok güçlü bir yıl geçireceğini, ancak Fed'in para politikası desteğinin agresif seviyesini düşürmesine yakın zamanda ihtiyaç olmadığını söyledi.

"Ekonomi şu anda hızlı şekilde büyümek için konumlandı. Destekleyici finansal şartlar, güçlü mali destek ve genele yaygın aşılama ile birlikte ekonomik büyümenin oranının bu yıl 1980'lerden bu yana yaşadığımızın en hızlısı olmasını bekliyorum" diye konuşan Williams, "Ancak büyümenin geldiği seviye Fed'in vites değiştirmesi gerektiği anlamına gelmiyor." dedi.

"Hala maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimizden uzaktayız." ifadelerini kullanan Williams, "Şunu vurgulamalıyım ki şu anda görmekte olduğumuz veri ve şartlar FOMC'nin para politikası duruşunu değiştirmesi için yeterli değil." diye konuştu.

Enflasyonun çok yukarı gitmesi konusunda endişeli olmadığını belirten Williams, Fed'in hedefinin enflasyon bekleyişlerini yüzde 2'de çıpalamak olduğunu ve ekonomi, koronavirüs salgınını yol açtığı krizden toparlandığında enflasyonun çok yukarı gitmesi halinde Fed'in buna yanıt vermek için gerekli araçlara sahip olduğunu vurguladı.

Barkin: Varlık alımlarını azaltmaya başlamayı konuşmanın henüz zamanı değil

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomisinin hâlâ Fed'in tahvil alım programında herhangi bir azaltımı değerlendirmeye başlamak için koyduğu çıtayı yakalamanın gerisinde olmaya devam ettiğini savundu.

CNBC'ye konuşan Barkin, istihdama katılım oranında sadece ılımlı bir ilerleme olduğunu belirterek, "Bizimki sonuçları temel alan bir politika, sonuçlar hedeflere doğru önemli ilerleme sağlandığına işaret ettiğinde, varlık alımlarını azaltmayı konuşmanın zamanı gelecek." dedi.

Konuşmasında bu yıl fiyat baskıları görmeyi beklediğini de ifade eden Barkin, enflasyon tahminlerini çok yakından izlediğini de vurguladı.

Etiketler