Fed başkanlarından ekonomik toparlanmaya yönelik açıklamalar...

Fed başkanları Powell, Daly ve Kashkari ekonomik toparlanmaya yönelik açıklamalarda bulundular.

Fed başkanlarından ekonomik toparlanmaya yönelik açıklamalar...

Powell: Ekonomiye desteği devam ettirmemiz gerekli ve bunu yapacağız

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisine desteği azaltmanın çok uzağında olduklarının sinyalini verdi.

Powell, "Ekonominin, desteğin devam ettirilmesine ihtiyacı var ve bunu yapacağız." diye konuştu. Konuşmasında, sağlanan mali destek ve aşılamanın etkisi ile ABD ekonomisi için daha parlak bir görünüm olduğunu belirten Powell, para politikasının da hâlâ destekleyici olduğunu vurguladı.

Powell, ekonomiye sağladıkları desteği azaltmaları için Fed'in belirlediği hedeflere doğru önemli ilerleme sağlanması gerektiğini tekrarladı ve mart ayındaki tarım dışı istihdam artışına benzer artışların bir seri olarak devam ettiğini görmek istediklerini vurguladı.

ABD ekonomisinin yeniden açılması ile harcamalarda bir artış beklediklerini ve arzda yaşanan yetersizliklerin bu yıl fiyatları daha yukarı itmesinin muhtemel olduğunu da anlatan Powell, fiyatlarda tek seferlik bir artışın ısrarcı, kalıcı bir enflasyondan farklı olduğunu da belirtti.

Powell, "Arzda yetersizlikten bu yıl kaynaklanacak fiyat artışlarının yıllarca tekrarlanmasını beklemiyorum." dedi. Fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskının bu yıl muhtemelen geçici olacağını belirten Powell, eğer ihtiyaç olur ise yüksek enflasyon ile başa çıkacak araçlara sahip olduklarını da vurguladı.

Powell, "Eğer enflasyon bizim beklentilerimizin tersine, kendimizi rahat hissettiğimiz seviyelerin anlamlı şekilde üzerine gider ise, bu yükselişin kalıcı ve kendimizi rahat hissettiğimiz seviyelerin kayda değer şekilde üzerinde olduğunu görürsek, o zaman buna tepki veririz." dedi.

Daly: Verilerin ekonomide toparlanmanın tamamlandığını göstermesini bekleyeceğiz

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinde toparlanma için umutlu olduğunu, ancak toparlanmanın tamamlanması için önlerinde hâlâ uzun bir yol olduğunu ve verilerin bunu göstermesini bekleyeceklerini söyledi.

Daly, "Para politikasında değişiklik için Fed hedeflerine doğru önemli ilerleme olması gerektiğini söyledi. Bu ilerlemeyi beklememiz değil, görmemiz gerekli." dedi. Daly, aşılamanın yayılması görünümü parlatsa da ABD ekonomisinin pandemiden toparlanırken hâlâ agresif parasal desteğe ihtiyaç duymaya devam ettiğini vurguladı.

Bu yıl enflasyonda küçük bir toparlanma olmasını bekleyen Daly, ancak bunun geçici olacağını savundu ve genele yakın enflasyonist baskılar beklemediğini belirtti. Daly, düşük faiz oranlarının ekonomiyi desteklediğini ve şu anda aşırı riskler yaratmadığını ifade etti.

Kashkari: KOVID-19 varyantların ekonomik toparlanma için en büyük tehdit

Minneapolis Fed Başkanı Heel Kashkari, KOVID-19'a neden olan virüsün varyantlarının ABD ekonomisinde toparlanma için en büyük tehdit olduğunu söyledi.

New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, "Toparlanma için en büyük tehdit olarak bu varyantları görüyorum." diyen Kashkari, ABD'nin bazı bölgelerinde en yaygın virüs tipi haline gelen bir varyantın genç insanları kolaylıkla etkileme kabiliyeti olduğunun düşünüldüğüne dikkat çekti.

Salgının yayılmasına yanıt olarak okullar ve bakım merkezlerinin kapatılmasının gerekmesi halinde bunun ekonomide yaşanan toparlanmayı geri götüreceğini belirten Kashkari, "Bu benim temel senaryom değil, ancak danıştığım sağlık uzmanları beni bu yönde uyarıyorlar." diye konuştu.

Etiketler