Fed başkanlarından salgın süreci ve ekonomiye yönelik açıklamalar...

Fed başkanları Rosengren ve Bullard, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundular.

Fed başkanlarından salgın süreci ve ekonomiye yönelik açıklamalar...
Rosengren: Pandeminin sonuna yaklaşıldıkça istihdam piyasası sıkılaşabilir

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, koronavirüs vakaları kontrol altına alındıkça ve insanlar işlerine döndükçe, istihdam piyasasının bu yılın sonuna doğru ve gelecek yıl ciddi şekilde sıkılaşabileceğini söyledi.

Rosengren, halihazırda işe alımları ertelemiş olan bazı işverenlerin pandeminin sonu yaklaştıkça çalışan bulmak konusunda güçlü rekabet ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtirken, bazı işletmelerin göreceli olarak düşük ücretli işler için çalışan çekmek amacıyla şimdiden ücretleri artırmaya başladıklarını da söyledi.

''Fed, faizleri artırmaktan 2 yıl uzakta olabilir''

Rosengren, Fed'in cari destekleyici para politkikasını ne zaman değiştirebileceği konusunda bir öngörüsü bulunmadığını söyledi.

Wall Street Journal'a konuşan Rosengren, Fed'in cari para politikasını ne zaman değiştireceğini çok daha önemli bir konu haline gelmesinin 2 yıl uzağında olabileceğini belirtti.

"İstihdam piyasasında hala çok fazla atıl kapasitemiz var, iş gücüne katılım oranı hala pandemi öncesine göre çok düşük ve işsizlik hala yüzde 6 oranında. Faizleri artırma ihtiyacı görmeden önce istihdam piyasasındaki atıl kapasiteden kurtulmamız ve sürdürülebilir bir enflasyona sahip olmamız gerekli." diye konuşan Rosengren, ABD ekonomisi için iyimser bir görünüm ortaya koydu ve işsizlik oranının yıl sonunda kadar oldukça aşağı geleceğini savundu.

''Fed politikası ekonominin cari durumu için uygun''

Rosengren, para politikasının, ekonominin şu anda karşı karşıya olduğu zorluklar açısından doğru bir noktada olduğunu söyledi.

WSJ'ye konuşan Rosengren, "Ekonominin pandemi öncesi seviyelere dönmesinin özel sektörden çok sayıda ekonomistin tahmin ettiklerinden daha uzun sürmesini bekliyorum. İstihdam piyasasında atıl kapasite hala ciddi seviyede ve enflasyon hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında. Benim perspektifimden bakıldığında genişlemeci para politikası duruşu uygun olmaya devam ediyor." dedi.

Rosengren halihazırda FOMC'nin oy verme hakkı olan bir üyesi değil.

Bullard: Koronavirüs salgınının henüz sonuna gelmedik, para politikası destekleyici olmaya devam etmeli

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'de koronavirüs salgınını henüz sonuna gelinmediğini belirterek, para politikasını destekleyici olmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte Bullard, ABD ekonomisinin bu yıl 1980'lerden bu yana görülen en hızlı büyümelerden birini yaşayacağını öngördüğünü belirtti ve ABD ekonomisinin 2021'de yüzde 6,5 büyüyeceğini tahmin etti.

Etiketler