Avrupa'da gaz, azalan arz ve soğuk hava ile düşüşte

Kıta geneline hakim olan soğuk hava koşulları ve arzda yaşanan kısıntılar nedeniyle Avrupa'da gaz fiyatları yukarı yönlü hareket ediyor.

Avrupa'da gaz, azalan arz ve soğuk hava ile düşüşte

Kıta geneline hâkim olan soğuk hava koşulları, Rusya ve Norveç arzında yaşanan kısıntılar nedeniyle Avrupa gaz fiyatları bugün yukarı yönlü hareket ediyor.

Hollanda TTF hub'ı mayıs ayı vadeli kontrat Ice Endex'te bugün en son 0,28 EUR artışla 19,40 EUR/MWh, İngiltere NBP hub'ı mayıs ayı vadeli kontrat ise 0,53 p yükselişle 48,15 p/th seviyelerinden işlem gördü.

Piyasa katılımcıları, Avrupa'daki gaz depolama envanterlerine enjeksiyon yapılmaması riskiyle birlikte önümüzdeki iki hafta boyunca etkili olması öngörülen soğuk havaya tepki olarak fiyatların yükseldiğini söylüyor. 

Kuzey Avrupa merkezli bir portföy yöneticisi, bahar dönemi başında piyasaların, enjeksiyonların yoğunlaşması yönünde bir beklentiye sahip olduklarını belirtiyor. Nisan ayının enjeksiyon dönemi olduğunu vurgulayan yönetici, nisan boyunca yılın geriye kalanına kıyasla daha düşük bir gaz talebi olduğunu söyledi.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, kıta genelindeki depolama seviyeleri en son yüzde 30 seviyesinin altında görüldü. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 27 civarındaydı.

ABD merkezli bir analist, Norveç arzında devam eden bakım çalışması nedeniyle Avrupa ve İngiltere'ye boru hattı akışlarında aksamalar meydana geldiğini ve bu durumun arzda tahribat yarattığını söylüyor.

Montel Energy Quantified (EQ) verilerine göre, Kuzeybatı Avrupa'da 26 Nisan'a kadar soğuk hava koşulları hâkim olacak. Verilere göre, İngiltere'de bu hafta kar yağışı da görülebilir.

İsveç Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü (SMHI) verilerine göre, nisan ayı boyunca oldukça soğuk geçecek bir dönemin ardından, ay sonunda daha ılıman koşullar kıtaya hakim olacak.

Verilere göre ayrıca, Almanya için 14-26 Mart döneminde rüzgâr enerjisi kaynaklı elektrik üretim kapasitesi 7 ila 11 GW arasında seyredecek.

Öte yandan, piyasa katılımcıları tarafından yapılan açıklamada, Avrupa'da daha fazla LNG kargosunun varması, düşük boru hattı akışlarını ve stokları kısmen dengeleyebilir.

Portföy yöneticisi, LNG ithalatının ayın geriye kalanında da iyi bir seviyede seyredeceğini söylüyor.

TTF spot gaz kontratı bugünkü son işlemini 0,50 EUR artış ile 20,00 EUR/MWh seviyesinden gerçekleştirdi. İngiltere NBP gün öncesi kontrat 3,50 p yükselişle 55,25 p/th düzeyinden satış yaptı.

Etiketler