Fed başkanları enflasyon ile ilgili neler söyledi?

Fed başkanları Evans ve Williams enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fed başkanları enflasyon ile ilgili neler söyledi?

Evans: Faizin 2022 yılında artırılması muhtemel

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, para politikasının 'iyi bir noktada' olduğunu düşündüğünü ve cari yüksek enflasyonun önümüzdeki yıl gerileyeceğine, 2022 yılının sonunda yüzde 2 hedefine birçok insanın düşündüğünden daha yakın olacağına inandığını belirtti.

Fed'in tahvil alım programını kademeli şekilde azaltmakta olduğunu ve alımların azaltılmasının 2022 yılının haziran ayına kadar tamamlanacağını aktaran Evans, ''Beklenti faizin varlık alımlarının azaltılması tamamlanmadan artırılmayacak. Fakat faiz artırımının birkaç ay önceki düşünceme göre biraz daha yakın bir zamanda olabileceğine inanıyorum. Temel senaryo faiz artırımının 2023 yılında olması yönünde. Ancak 2022 yılı içinde bir artırım da muhtemel.'' dedi.

Öte yandan Reuters tarafından yayınlanan bir anket, ABD'de ilk faiz artırımının 2022 yılının dördüncü çeyreğinde beklendiğini ortaya koydu. Ekim ayında yapılan ankette ilk faiz artırımının 2023 yılının ilk çeyreğinde olacağı düşünülmüştü.

Anket, ABD ekonomisi için 2022 yılına ilişkin büyüme beklentisini yüzde 4,0'dan yüzde 3,9'a düştüğünü, 2023 yılı büyüme tahminlerinin yüzde 2,5'ten 2,6'ya yükseldiğini ortaya koydu.

Williams: Enflasyon artıyı giderek daha geniş tabanlı hale geliyor

New York Fed Başkanı John Williams, ABD'de enflasyonun günden güne daha geniş tabanlı hâle gelmekte olduğunu ve gelecekteki fiyat artışları için beklentilerin yükselmekte olmasının politika yapıcıların yakından takip edilmekte oldukları bir trend hâline geldiğini belirtti.

''ABD'de çekirdek enflasyonda kesinlikle bir toparlanma görülüyor. Bu da üzerinde dikkatle çalışacağımız bir konu.'' ifadelerine yer veren Williams, ''Uyguladığımız politika çerçevesinin uygun olduğunu düşünüyoruz çünkü enflasyon bekleyişlerinin zaman için yüzde 2 düzeyinde iyi çıpalanmasını hedefliyoruz.'' dedi.

Etiketler