Fed Başkanı Powell'dan faiz artırımı açıklaması!

Fed Başkanı Powell, faiz oranlarını yükseltmeyi tartışmak için erken olduğunu düşündüğünü aktardı.

Fed Başkanı Powell'dan faiz artırımı açıklaması!

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını yükseltmeyi tartışmak için erken olduğunu düşündüğünü aktardı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün boyunca devam eden toplantısından sonra basın toplantısında açıklamalar yapan Fed Başkanı Powell, Fed üyelerinin faiz oranlarına yönelik yaptıkları nokta tahminlerin gelecekteki faiz hareketleri için mükemmel tahminler sunmadığını belirtti.

FOMC kararlarıyla beraber açıklanan faiz beklentileri, Fed üyelerinin ilk faiz artırımı için tahminlerini 2023'e çektiklerini, 11 Fed üyesinin 2023'te en az iki kere 25 baz puanlık faiz artırımı yapılacağını öngördüklerini göstermişti.

FOMC katılımcılarının faiz artırımı için koşulların önceden düşünülenden daha erken karşılanacağını beklediklerini belirten Powell, faiz artırımının uzak gelecekte olabileceğinin ve maksimum istihdam şartının yerine gelmesinden epey uzakta olduklarının da altını çizdi.

Powell, basın toplantısında enflasyonun son zamanlarda kayda değer şekilde yükseldiğini ve hızını azaltmadan önce gelecek aylarda yüksek kalmayı sürdüreceğinin muhtemel olduğunu söyledi.

Öte yandan ekonominin tekrar açılmasının önceden görülmemiş bir süreç olması sebebiyle enflasyonun daha yukarı gidebileceği ve daha ısrarcı olabileceği konusunda da uyarıda bulunan Powell, arz darboğazlarının üretime etkisinin beklenenden daha yüksek olduğunu da belirtti.

Fed başkanı, tahvil alımlarının azaltılmaya başlanmasının FOMC toplantısında gündeme geldiğini aktardı. Fed üyelerinin varlık alımlarını azaltmayı tartıştıklarını söyleyen Powell, bu tartışmanın ''varlık alımlarını azaltmaya başlamayı konuşmaya başlamayı konuşmak'' olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Tahvil alımlarının azaltılmasının konuşulması için Fed'in fiyat istikrarı ve maksimum istihdam şartını yerine getirme konusunda önemli bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini yineleyen Powell, varlık alımlarının azaltılmasını mümkün kılacak şartları yakalamanın çok uzağında olduklarına vurgu yaptı.

"Varlık alımlarını ekonominin hedeflere doğru daha fazla ilerleme kaydettiğini hissettiğimizde azaltacağız."

Basın toplantısında ABD ekonomisinde toparlanmanın henüz tamamlanmadığının da altını çizen Powell, aşılamada kaydedilen ilerlemeye rağmen Kovid-19 için tehlikenin henüz atlatılmadığını, varyantların risk faktörü olmaya devam ettiğini de aktardı.

Etiketler