Fan Tokenlarına ve ülkemizdeki hacmine genel bir bakış

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de fan token piyasası günde ticari hacmini genişletmekte ve rekorlara imza atmakta. Gelin bu gelişimi anlaşılır bir şekilde yeniden gözden geçirelim.

Fan Tokenlarına ve ülkemizdeki hacmine genel bir bakış

Fan Token kavramı:

Fan token’lar, özellikle futbol kulüplerinin ve futbol taraftarlarının çift taraflı çıkar elde ettikleri kripto para birimleri olarak nitelendirilebilmektedir. Bu noktada sadece futbol kulüplerinin değil tüm spor dallarından farklı takımların da fan token’ları olduğunu belirtmekte önem var.

Fan token’lar sayesinde son zamanlardaki global ekonomik durumdan etkilenen ve finansal açıdan zor dönemlerde geçirdikleri bilinen spor kulüpleri, ekstra bir gelir kaynağı elde etmiş oluyor. Ayrıca fan token’lar ile kulüpler, herhangi bir banka, finansal kurum ya da kuruluş ile büyük yükümlülüklerin altına girip kredi çekmek yerine bu zorlu süreci yaşamadan dakikalarla nitelendirebileceğimiz kısa bir süre içinde kulüplerin kasasına yüklü miktarda sıcak para girebilmekte.

Bunun yanında fan token sahibi olan taraftarlar ise spor kulübü ile daha fazla etkileşime girme, alınacak bazı kararlarda söz hakkı sahibi olma, özel turlara katılma ve sporcular ile daha yakından iletişim kurma gibi pek çok avantajı elde etmiş oluyor.

Tüm bu avantajları göz önünde bulunduran ve çağın gerisinde kalmak istemeyen spor kulüplerinin fan token çıkardığı ya da fan token çıkarmakla ilgilendiği ifade edilebilir. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de günden güne hız kazanan fan token piyasasında pek çok yerli ve yabancı kulüp yer almaya başladı bile.

Fan Tokenlarına ve ülkemizdeki hacmine genel bir bakış - Resim : 1

Türkiye'de Fan Token piyasası:

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de fan token ekosistemi günden güne büyümekte ve gelişmekte. Ülkemizin önde gelen spor kulüplerinden Fenerbahçe, Galatasaray, Göztepe Spor, Karşıyaka, Eskişehirspor, İstanbul Başakşehir ve Trabzonspor gibi kulüplerin fan token’ları bulunmakta.

Her fan token herhangi bir kripto para borsasının iş birliğiyle çıkartılmaktadır. Gelin ülkemizdeki başlıca fan tokenlara ve fiyatlarına kısaca bir göz atalım:

Fan Tokenlarına ve ülkemizdeki hacmine genel bir bakış - Resim : 2

Fan Token'ı fiyatlarının artışı:

Avrupalı çoğu kulüp yeni parasal gelirlere ulaşabilmek amacıyla yöneldiği tokenlarda fiyatlar çok değişken olarak göze çarpmakta. Çoğu zaman hızlı yükseliş ve düşüşlere tanık olduğumuz fan token fiyatlarındaki artış doğal olarak, o tokenın piyasa değerini de arttırmakta. Sonuç olarak bu çerçevede değerlendirildiğinde Avrupalı tüm kulüplerin çıkartmış oldukları tokenlar halka arzdan bu yana yatırımcısına önemli gelirler sağlamış durumda. 

Örnek vermek gerekirse;

14/7/2021 itibariyle Barcelona 47,3 Milyon dolarlık en yüksek piyasa değeri ile halka arzdan bu yana fan token getirisi ise yüzde 612’ye ulaşmış görünüyor. 

Halka arzından bu yana yatırımcısına en fazla kazandıran token projesi ise yüzde 1378 getiri ile Manchester City'de. 

 Ülkemizde düzenli işlem gören fan tokenlara ilişkin yapılan araştırmaya göre ise Fenerbahçe fan token'ın 159.6 milyon dolarlık piyasa değeriyle Avrupa’nın diğer fan tokenları içinde en yüksek piyasa değerine ulaşmış durumda olduğu gözlemlenmekte.

Etiketler