Faizsiz bankacılık için yeniden düzenleme yapıldı! Artık yeni bir dönem başlıyor

Faiz bankacılığını yeni bir düzenleme geldi! BDDK; faizsiz bankacılık ilke ve standartları kapsamında değişikliğe gitti.

Faizsiz bankacılık için yeniden düzenleme yapıldı! Artık yeni bir dönem başlıyor

BDDK; Faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına göre tebliğde bir değişiklik yapıldı. Gerçekleştirilen bu değişiklik kapsamında; bir birey en fazla iki mevcut bankanın danışma komitesinde iş yapabilmesine ilişkin hüküm; yatırım ve kalkınma bankalarının danışma komitelerindeki üyelikler için uygulanılmaması kararına varıldı.

Bugünün Resmi gazetesinde bir tebliğ yayınlandı. Yatırım ve kalkınma bankalarına ilişkin belirli hükümlerin düzenlenmesini sağlayan bölümde’ yatırım ve kalkınma bankaları tesis etme sorumluluğunu, hizmet alma şartı ile yerine getirebilecek. Eğer hizmet dışarıdan alınacak ise bu durumda ise bendi hükümleri uygulanacak.

Danışma komitesi üyeleri bu değişikliğin ardından görevlendirme şartları hariç tutuldu.15.maddeye tebliğde yeni fıkra getirildi. 5.fıkranın 5.maddesinde yer alan bu maddede; en fazla iki banka kapsamında bir birey görev alabilecek.

Faizsiz bankacılık için yeniden düzenleme yapıldı! Artık yeni bir dönem başlıyor
Faizsiz bankacılığa yeni düzenleme

Danışma komitesi üyeliği kapsamında bir insan en çok iki banka kapsamında görev alabilmesi adına hüküm,

Yatırım ve kalkınma bankalarının danışma komiteleri kapsamında üyelikler doğrultusunda uygulama işlemi gerçekleşmeyecek.

Bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu kapsamında; faizsiz bankacılık standartlarına ve ilkeleri doğrultusunda yeni tebliğ düzenlendi. Yapılan bu tebliğ değişikliğinde; danışma komitesinin üyeliği kapsamında; bir birey en fazla 2 danışma komitesinde görev alabilecektir. Fakat bu yeni düzenleme de bankaların danışma komitelerinde üyeliği bulunan kişiler için aktif edilmeyecek. 

Resmi gazete de BDDK bu tebliği bugün yayınladı. Yatırım ve kalkınma bankalar doğrultusunda hükümler düzenlendi.15.madde kapsamında 2.fıkra da tesis etme yükümlülüğü danışma komitesi tarafından yerine getirilebilir. Ancak danışma komitesi yükümlülüğü hizmet alma doğrultusunda yerine getirilebilir. Ancak hizmet dışarıdan alınacak ise bu durumda danışma komitesi kapsamında 7,8, ve 12 madde ile bendi hükümleri uygulaması yapılır.

Yapılan bu değişiklik doğrultusunda; danışma komitesinde mevcut halde bulunan üyelerin görevi ile ilgili şartlarını düzenleyen 5. Fıkrayı kapsamadı.

Tebliğe bakıldığında 15.maddede bulunan fıkra ise şu şekildedir;

5.fıkranın 5.maddesinde yer alan tebliğe göre bireyler en fazla 2 bankanın danışma komitesinde hizmet verebileceklerdir. Yatırım ve aynı zamanda kalkınma bankalarında bulunan üyelikler için bu durum söz konusu değildir. Bu tebliğ ise yürürlüğe bugün girmiştir.