Sağlık çalışanlarına müjdeli haber verildi! Her şey geride kaldı

Sağlık çalışanlarının maaşlarına gelecek ek ödeme müjdesi sevindirdi! Artın sağlık çalışanları bekledikleri sabit ek ödemeyi maaşlarında görebilecek.

Sağlık çalışanlarına müjdeli haber verildi! Her şey geride kaldı

Maaşlara gelecek ek ödeme müjdesi vatandaşların yüzünü güldürdü. Paralar resmen yüzbinlerin hesabına yatıracak. Sağlıkçıların teşvik ve temel ödemelerinden oluşan iki ayaklı olan sabit ek ödeme dönemi artık başlıyor. 15 Ağustos itibari ile belirlenmiş olan taban maaşları ve performansa yönelik olan ek ödemeler hesaplara yatacak. Düzenleme ile birlikte diş hekimleri ve  uzman hekimlere kademelerine göre artacak şekilde 10 bin TL’ye, asistan olan hekimleri 7 bin 500 TL’ye, pratisyen olan hekimlere 5 bin TL’ye kadar ek ödeme sağlanacak. Ek ödemeler ile beraber pratisyen olan hekimlerin maaşı 7 bin TL’yi aşacak. Pratisyen hekimlerin yanı sıra uzmanların maaşı da 27 bin TL’ye ulaşacak. Özellikle işlem sağlayan hekimlerin tavan ücreti ise 65 bin TL’ye kadar çıkabilecek.
 
Tüm sağlık ordusunun geçtiğimiz yıl aralık ayından bu yana beklediği sabit ek ödeme yönetmenli kapsamında yapılan değişikliklerin sahaya yansıyacağı dile getiren 15 Ağustos tarihini beklemeden Resmi Gazete’nin dün gün içerisinde yayınlanmış sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme ile birlikte diş hekimlerine ve uzman hekimlere kademelerine göre artacak şekilde 10 bin TL’ye, asistan olarak çalışan hekimleri 7 bin 500 tl’ye, pratisyen olarak çalışan hekimlere 5 bin TL’ye kadar ek ödeme sağlanacak. Ödemeler ile beraber pratisyen hekimlerin maaş ise 20 bin TL’yi aşacak. Bunun yanı sıra uzman hekimlerin maaşı da 27 bin TL’yi bulacak. Özellikle konuşulan işlem yapan hekimlerin ise tavan ücreti 65 bin TL’yi bulacak.
 
Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca 2022 yılında çalışma koşulları nedeni ile üst üste grev kararları alan sağlıkçı çalışanları, ekonomi koşullarında ki iyileştirmelerin 15 Ağustos tarihinden itibaren kendini hissettireceğini dile getirerek sakinleştirmişti. Beklenen düzenleme ise sonunda geldi. 15 Ağustos tarihinde bütün kurumlarda uygulanması talimatı verilen ek ödeme düzenlemesi dün gün içerisinde Resmi Gazete’de 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak bu şekilde devreye girdi. Eczacıların ve aile hekimlerinin tepkisini hızlı çeken bu yönetmelikte en çok merak edilen konu ise maaşlar oldu. 

Neler değişti?

 Sağlıkçı vatandaşların ekonomik koşulların iyileştirilmesi, uzman hekim ve sağlık çalışanlarının kamuya dönüşler ile kapatılması için önemsemiyordu. Yönetmelik ile birlikte bakanlık daha önce dikkat çekmiş olduğu dört konuda değişikliğe gitmiş oldu. Önce Malpraktis uygulamasındaki değişiklik ile birlikte hekimlerle yine düzenlenmiş olan riskli operasyonlar konusunda şimdi de maaş avantajlarını sağladı. Hem riskleri hem de görece olarak düşük ödemeleri nedeni ile uzmanların kamudan kaçarak özellerde çalışmaya başladığı cerrahi, onkoloji gibi alanlardaki özellikle işlemlerin tavan ücretleri arttırıldı. Genel bütçeye aktarılması ile hastanelerin inisiyatifinden çıkmış ve her ayın 15’ine sabitlenerek yaşanan gecikmelerin de önüne geçilen sabit ödeme ile farklı illerde bulunan hekim maaşları arasındaki fark kapandı.

Sağlık çalışanlarına müjdeli haber verildi! Her şey geride kaldı
 
Bunların yanı sıra üniversitelerden gelerek, uzman tabip ve eğitim görevlisi kadrolarından çalışmalar sergileyen profesör ve doçentler de en yüksek kat sayıdan yararlandırılan grup niteliğini taşıyarak, uzman kadrolarında yer alan eksiklikler için bir adım daha atılmış oldu. Yaşanan hekim açığı dışında, getirilen bir düzenleme de “normal doğum teşvik”i kapsamında yapıldı. Bu başlık da Sağlık Bakanı Koca’nın yapılacaklar listesinde bir madde olarak yer alıyordu.

Herkesi kapsamadı

 Bakanlığın daha önce ki gerçekleştirmiş olduğu açıklamalarında “hekimler arası ücret farklılıkları azalsın” yaklaşımı yönetmeliklere yansırken, bu defa da hekim dışı olan personele makas açılmış oldu. Sağlık -  Sen genel başkanı olan Semih Durmuş NTV’de taban ücretlerde artışa geçildi. Ancak teşvik kısmı da bulunuyor. Taban kısımlarda eksik bırakılmış olan kısmın teşvik ile mutlaka verilmesi şart. Elbette ki hekimlerimizin maaşlara arttırılsın. Lakin arada çok büyük bir makas oluştu.” açıklamalarını dile getirdi. Türk Tabipleri Birliği yönetmeliği detaylı bir şekilde incelediklerini dile getirirken Türk Eczacılar Birliği talep etmiş oldukları taban ücret oranlarının görmezden gelindiğini dile getirdi.

Kimin maaşı ne kadar artışa geçti

Sağlık meslek örgütlerinin yapmış olduğu detaylı açıklamalar kapsamında; yaşanan artış miktarları bazı meslek grupları için şu şekilde oldu:
 
En yüksek olan taban ek ödemeler ve teşvik ödeme katsayısı eğitim görevlisi kadrosu bulunanlar ve uzman hekimlere tanındı.
 
Diş hekimlerine ve uman hekimlere kademelerine göre artış yaşanacak bir şekilde 10 bin TL’ye; asistan olan hekimlere 7 bin 500 TL’ye; pratisyen olan hekimlere 5 bin TL’ye kadar ek ödeme sağlanacak. Ek ödemeler ile beraber pratisyen olan hekim maaşı 20 bin TL’yi aşacak. Diğer bir yandan ise uzman maaşı da 27 bin TL’yi bulacak.
 
Özellikli işlem gerçekleştiren hekimlerin tavan ücreti ise 65 bin TL’ye kadar çıkabilecek.
 
Hemşirelerin maaşı gelen 800 TL’lik ek ödeme ile birlikte 10 bin TL’nin üzerine çıktı.
 
Hekim dışı nitelikte ki sağlık personeline unvan, derece ve kademelerine göre 400 TL ila 10 bin TL arasında düzenleme;
 
Dile getirilen yönetmelik kapsamında ek ödeme; personele sağlık tesisine fiili bir şekilde katkı sağladığı sürece ödenecek. Saldırıya uğramış olan sağlık çalışanlarının istirahat süreleri, idari ve nöbet izinleri, resmi tatil günleri, heyet rapor süreleri, yılda 7 günü geçmemiş olan kısa süreli hastalık rapor süreleri, meslek hastalığı dolayısı ile alınmış olan hastalık izin süreleri, yılda en fazla iki kez görevlendirme sureti ile kendi alanı ile ilgili olan etkinliklere katılan personelin yıl içerişinde 10 günü geçmeyen süreleri, “çalışılmış gün” olarak kabul ediliyor.
 
Tabiplerce gerçekleştirilmiş olan tıbbi işlemleri incelemek amacı ile her sağlık tesis içerisinde inceleme heyeti oluşturulacak. Heyet, sağlık tesisi kayıtlarında yapıldığı aktarılan tıbbi işlemlerin uygulanıp uygulanmadığını, mevzuata uygunluğu, tıp etiğine, ek ödeme süreçleri için personelin hizmet etkinlik katsayılarının tespitine kapsamında işlemleri yürütecek. Personelin yapmış olduğu işe ilişkin “işini düzenli ve kaliteli yapabilmesi, bilgi ve yeteneği” gibi kıstaslar ön plana alınarak çalışan personel sayısının yüzde 5 oranını geçmemek kaydı ile, başhekimin onayı ile belirlenmiş olan personele, o dönem kapsamında sağlık tesisi puan ortalamasının yüzde 20 oranına kadar ek puan verilebilecek.

Sağlık çalışanlarına müjdeli haber verildi! Her şey geride kaldı

Sabit iki ayak bulunuyor

Sağlık çalışanlarına yapılacak olan ek ödemeler, “teşvik” ve “temel” olarak iki ayaktan oluşturulan bir sabit ödeme haline geldi. Temel ek ödeme, çalışan personelin motivasyonunun artırılması ve “sabit ödeme” için her branş doğrultusunda belirlenmiş olan kat sayılar ile işletilen “taban ödeme” toplamıyla birlikte belirlenecek.
 
Teşvik ek ödemesi ise çalışan personelin “hizmete yönelik katkısı ve hizmet verimliliği ile birlikte finansal sürdürülebilirliği sağlama, hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmetin kalitesi gibi kriterler” göz önünde bulundurularak döner sermayeden personele yapılacak olan ödemeyi ifade ediyor.
 
Yeni yönetmelik ile beraber kademe, branş ve derecelere göre personellerin alacak olduğu taban ve tavan oranları detaylı bir şekilde belirlendi. Yönetmelik kapsamında oranların belirlenecek olduğu başlıklar ise şu şekilde sıralanıyor: “Personelin unvanı, disiplin durumu, görevi, çalışma şartları ve süresi, eğitim, verimliliği, yapılan muayene, öğretim ve araştırma faaliyetleri, anestezi, ameliyat ve girişimsel işlemlerden oluşan genel nitelikte ki tıbbi işlemler gibi unsurlar.”

Bakan Koca durumdan oldukça memnun

Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca sosyal medya üzerinde, “Yönetmelik dili hepimiz için açık bir şekilde aktarılmamış olabilir. Günlük hayat içerisinde tercüme, her ayın 15’inde gerçekleştirilecek” dedi. Hazırlanan yönetmeliğin sağlık çalışanlarının taleplerini büyük bir oranda karşılayacağını dile getiren Bakan Koca, “Bir gün detaylı bir şekilde bir yönetmelik okuduk. Türkiye’de doktor olmanın anlamı gerçekten değişti. İleride bu şekilde söylenecek.” dedi.

Eylem yapılmaya devam edilecek mi?

Yönetmeliğin yayına girmesinden sadece dakikalar sonra, sosyal medya adeta sağlıkçıların tepkisi ile çalkalanmaya başladı. Düzenlemenin talepte bulundukları “tek kalem maaş” düzenlemesine oldukça uzak olduğunu savunan bir grup sağlıkçı vatandaş, Twitter gündeminde üst sıralarda yerlerini koruyarak, meslektaşlarına 16 Ağustos tarihi için eylem çağrısında bulundu.
 


 

Etiketler