Faizin ayak sesleri duyulmaya başladı! FED'in faiz kararı ne olacak?

Geçtiğimiz gün ABD tarafında enflasyon rakamları açıklandı. Beklentiyi aşan veri sonrası gözler FED'in alacağı faiz kararına çevrildi. İddiaların arasında 100 baz puanlık faiz artışı bile söz konusu. FED'in 20-21 Eylül'de yapacağı para politikası faiz kararı ne yönde olacak?

Faizin ayak sesleri duyulmaya başladı! FED'in faiz kararı ne olacak?

ABD TÜFE verisi beklentilerin üzerinde gelerek yıllık yüzde 8,3 oranında artması sonucunda birçok analiz ve yatırım bankaları FED'in faiz kararı ile ilgili düşüncelerini paylaştı. 

Yatırım bankaları için, FED'in faiz kararı hakkında verinin beklentiyi aşmasıyla beraber 100 baz puanlık bir artışın olabilme ihtimali bile mümkün.

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers, faizler yüzde 4 seviyesine çıkana kadar enflasyonu kontrol altına alınamayacağını vurgularken, FED'in kredibilitesini güçlendirmek için 100 baz puan faiz artırması gerektiğini belirtti. Verinin beklenenden yüksek gelmesi 100 baz puanlık faiz artışın gerektiği söylemleri oldukça çoğaldı.

Faizin ayak sesleri duyulmaya başladı! FED'in faiz kararı ne olacak? - Resim : 1

FED'in 100 baz puanlık faiz artışı yapması bekleniyor

Nomura ekonomistleri de bu ay sonu gerçekleştirilecek olan para politikası toplantısında beklentilerini 75 baz puandan 100 baz puana çıkartmış durumda.

Bununla beraber Nomura ekonomisti Aichi Amemiya konuyla ilgili olarak, 2023 Şubat ayında FED'in faizinin ulaşacağı noktaya yönelik beklentilerini 50 baz puan artırdı ve 4,50-4,75 seviyesine çıkardı.

Goldman Sachs’tan Christian Mueller-Glissmann enflasyon verisinden yaptığı konuşmada, “yüksek ve yapışkan enflasyona” ifadelerine yer verdi. Öte yandan getirilerin yüksek olmasıyla varlık gruplarının yakından etkileneceğini de belirtti.

Son olarak Swap piyasaları beklentiyi aşan veriden sonra 75 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakıyor. 100 baz puanlık artışın ihtimali ise yüzde 20 seviyesinde.

Faiz artış kararı düşebilir!

Piyasaların aksine faiz kararında indirim olmasını bekleyenler de var. Enflasyon verisinin açıklanmasından sonra  DoubleLine Capital CIO’su Jeffrey Gundlach yaptığı bir açıklamada, FED’in “çizmeyi aşacağından” endişe duyduğunu dile getirdi. Bunun üzerine 20-21 Eylül'de FED'in 75 baz puanlık faiz artışı yerine 25 baz puanı tercih edeceğini vurguladı.

FED'in önceki faiz artışlarının etkisini görmediğini belirten Jeffrey Gundlach, faiz artışının sertliği ekonomi üzerinde baskı oluşturabilir sözlerine yer verdi. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler