Evlenmek isteyenler müjde! Devlet, 120 bin TL veriyor

Evlenmeyi düşünen fakat evlenmek için maddi durumu iyi olmayanlara devlet tarafından müjde verildi.

Evlenmek isteyenler müjde! Devlet, 120 bin TL veriyor

Devlet yine kesenin ağzını açtı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından evlenmek isteyen vatandaşlara evlilik yardımı adı altında yardım ödemesi yapılıyor. Evlenmeyi düşünen milyonlarca gencin faydalanacağı evlilik yardımı ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Halk arasında çeyiz yardımı olarak da bilinen bu yardım evlenmeyi düşünen kişilere rahat bir nefes aldırmaktadır. Peki, evlilik yardımı kimlere verilir?

Evlenmek isteyen genç kızlara evlilik yardımı!

Evlenecek olan fakat maddi durumu iyi olmayan kişilere verilen evlilik yardımı son zamanlarda araştırılmaya başlandı. Evlilik yardımı alabilmek için elbette bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları karşılamayan kişilere evlilik yardımı verilmemektedir. Öncelikle bu yardımdan faydalanabilmek için ya anneden ya da babadan ölüm aylığı alınması şarttır. Devlet tarafından verilen bu yardım programı yalnızca genç kızlara verilmektedir. Erkek çocuklara böyle bir yardım verilmemektedir. Kız çocukları yaşları kaç olursa olsun annesinden veya babasından ölüm aylığı alıyorsa SGK tarafından sunulan evlilik yardımından faydalanabilirler.

Evlilik yardımı

Evlilik yardımı kaç TL?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen evlilik yardımı kaç TL? sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Verilen tutar anneden ya da babadan alınan aylık miktarına göre değişiklik gösterir. Örneğin 5 bin TL maaş alan bir kız çocuğu 120 bin TL evlilik yardımı alabilir. Yani SGK ve Bağ-Kur üzerinden maaş alan kişilere maaşının 24 katı kadar evlilik yardımı verilmektedir. Eğer Emekli Sandığı üzerinden aylık alıyorsa son alınan aylığın 12 katı kadar evlilik yardımı verilir.

Evlilik yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Evlilik yardımı başvuru yapılmadan alınmayan bir yardımdır. SGK İl Müdürlüğüne bağlı olarak verilen bu yardım SGK üzerinden başvuru yapılarak alınmaktadır. Evlilik yardımı almadan evlenen kişilere bu yardım daha sonra da ödenmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için 5 yıl süreniz bulunmaktadır. Ayrıca evlendikten 2 yıl sonra da başvuru yaparak bu yardımdan faydalanabilirsiniz.

Şayet evlilik yardımı alıp daha sonra boşanırsanız maaşınızın size bağlanıp bağlanmayacağını merak edebilirsiniz. Bu konuda bazı kısıtlamalar vardır. Ayrılan kişi yeniden anneden veya babadan maaş alabilir fakat evlilik yardımı almış biriyse evlendiği tarihten iki yıl boyunca maaş alamayacaktır. İki yıl süre dolduktan sonra verilen maaş yeniden başvuru yapılarak alınabilir.