EYT ne zaman çıkacak? EYT 2022 tarihi ne zaman?

EYT son dakika gelişmeleri heyecan ile takip edilmeye başlanıldı. Milyonlarca emekli adayı, yaşa takılanlar için yasanın çıkıp çıkmayacağı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Peki, EYT ne zaman çıkacak, EYT’de son durum ne, EYT kimleri kapsıyor gelin hep birlikte bakalım.

EYT ne zaman çıkacak? EYT 2022 tarihi ne zaman?

EYT son dakika gelişmeleri heyecan ile takip edilmeye başlanıldı. Milyonlarca emekli adayı, yaşa takılanlar için yasanın çıkıp çıkmayacağı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Peki, EYT ne zaman çıkacak, EYT’de son durum ne, EYT kimleri kapsıyor gelin hep birlikte bakalım.

EYT ile ilgili olarak son dönemde sendikalar ve Çalışma Bakanlığından peşi sıra açıklamalar geldi. Bakan Vedat Bilgin EYT ile yapmış olduğu açıklamalar ile yaşa takılan emekli adaylarını heyecanlandırdı. Sizler için detayları paylaşıyoruz.

EYT ne zaman çıkacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada; "3600 ek gösterge, asgari ücret, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basınla paylaşacağım. Geçici işçiler, EYT’yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim. İstihdam daha önemlidir. Bu konuya üretim sürecine katılımına dikkatlerini çekmelerini istiyorum" ifadelerine yer verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarının devamında ise; "Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek." Dedi.

EYT ne zaman çıkacak? EYT 2022 tarihi ne zaman? - Resim : 1

EYT nedir?

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) olarak belirlenmişti. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak yapılmıştı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) yani üçünün birlikte sağlanması gerekmekteydi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; “Daha önce 3600`de yaptığımız gibi, asgari ücrette yaptığımız gibi, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basın mensuplarıyla paylaşacağım. Diğer gün geçici işçiler sorunu var. Onu tamamladığımız gün, onlarla ilgili açıklama yapacağım. EYT var, EYT`yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım” açıklaması ile birlikte EYT düzenlemesinin sinyalini vermişti.

EYT 2022 tarihi ne zaman belli olacak?

EYT 2022 tarihi ne zaman belli olacak? Sorusu emeklilikte yaşa takılan birçok kişinin cevabını merakla beklediği sorular arasında yer almakta. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran yaptığı açıklamada; “Mağdurlar olmadan kurulan masadan çözüm değil” diyerek şöyle devam etti: “Sendikalara sorunlarımızı anlattık ama masada onlar varken biz yokuz. Bizim olmadığımız masa tek taraflı çözüm üretir. Bu konu çok ince detayları olan bir konu. Staj mağduriyetleri var, prim günü dolmayan erkekler var.” İfadelerine yer verdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran açıklamalarının devamında ise; “Biz yük değiliz, zaten primlerimizi günü gününe ödedik, vergilerimizi ödedik. Biz ödediğimiz ve hak ettiğimiz parayı istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütçesi bizden aldığı parayı geri veremeyecek kadar kötü durumda mı?” dedi.

EYT için masadaki formüller neler?

Son dönemde EYT için masaya birçok formülün getirildiği bilinmekteydi.  Birçok kişinin tahmin yürüttüğü ve olası gördüğü formülleri sizler için derledik. Öncelikle Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve öncesinde başlamanın yer aldığı, diğer formülün 5000 prim günü ile kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmak olduğu ve son olarak teklifin yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru yapmak gerektiği yönünde bazı tahminler yürütülüyor.

Yani bu tahminler ve teklifler yasalaşmış olsa yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihte 5000 prim günü ve kadın ise 20, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olan EYT’liler emeklilik hakkından faydalanma fırsatı bulabilecek o tarihte bu koşulları tamamlamamış olanlar ise yararlanamayacak.

EYT ne zaman belli olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; "Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız"  açıklamasının hemen ardından ise “Yıl sonuna kadar Meclis'e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis'e sunacağız" açıklaması ile birlikte erken yaşta emekliliğe takılanları heyecanlandırmıştı.