Ethereum (ETH) nedir? Ethereum hakkında bilinmesi gerekenler

Ethereum (ETH) nedir? Ethereum ve BTC arasındaki farklar neler?

Ethereum (ETH) nedir? Ethereum hakkında bilinmesi gerekenler

Ethereum nedir?

Ethereum; açık kaynak kodlu, akıllı sözleşmelere sahip, herhangi bir şahıs, şirket veya kurum tarafından kontrol ve müdahale edilmeyen merkeziyetsiz bir blok zincir ağıdır.

Kripto para dünyasında ETH ile gösterilen Ethereum kısaltmasıdır. Fakat, Ethereum bu tanımdan ve ETH’den daha fazlasıdır. Gelin şimdi beraber Ethereum nedir, nasıl alınır, nasıl çalışır, inceleyelim!

Kendi sitesinde bulunan tanımına göre; Ethereum’u kullananların kendi verilerine sahibi olduğu bir sistemdir. Yani sizin verinize sizden başkası sahip değildir.

Ethereum, onu kullanan herkezin ağdaki finansal sisteme erişebildiği bir yapıdır.

Bununla beraber, kişi veya kurumlar arasındaki değer aktarımının yapıldığı; açık kaynak kodlu olması nedeniyle de kurum veya kişiler tarafından müdahale edilemeyen merkeziyetsiz bir internettir.

Evet, kafanız biraz karışmış olabilir. Çünkü ne anlatması kolay, ne de anlaşılması. Ama yazımızın diğer kısımlarında “Ethereum nedir?” sorusunun cevabını daha güzel bir biçimde alabileceksiniz.

2015 senesinde Rus-Kanadalı bir yazılımcı olan Vitalik Buterin tarafından kurulmuş olan Ethereum’un ortaya çıkış amacı oldukça iddialı.

Sistem ile amaçlanan, kullanıcıların kişisel verilerinin üçüncü taraflar tarafından kullanılmasına, çalınmasına veya depolanmasına olanak tanınmamasıdır.

Ethereum sisteminin başka bir amacı ise kullanıcıların gelişmiş blok zincir altyapısını kullanarak yeni sistemleri meydana getirmektir. Bu sistemlere DeFi (Merkeziyetsiz Finans) ve NFT (Eşsiz Jetonlar) verilebilir.

Ethereum kurucusu kim ve Ethereum ne zaman çıktı?

2013’ün sonlarına doğru Vitalik Buterin sahibi olduğu Ethereum fikrini arkadaşlarıyla paylaştı. Elbette bu fikir yalnızca Buterin’in arkadaşlarına ulaşmakla kalmadı pek çok kişinin aklında yer edinmeye de başladı.

Ulaştığımız bilgilere göre 30’a yakın kişi Vitalik Buterin ile görüşerek fikir hakkındaki görüşlerini genç yazılımcıya iletti.

Ancak burda çok önemli bir durum var. Vitalik Buterin, Ethereum fikrini geliştirirken daha 19 yaşındaydı. Yani bugün milyarlarca dolarlık işlem yapılan Ethereum ağı 19 yaşında bir genç tarafından geliştirildi.

Ayrıca kurucu Vitalik Buterin’in, kripto parayı yakından takip edenlerin iyi bildiği, Bitcoin Magazine isimli platformun da kurucusu olduğu görüyoruz.

2011 senesinde, daha kripto para dünyası emeklerken Bitcoin ile karşılaşan Buterin, bu merakı nedeniyle üniversiteyi bırakıp, Bitcoin topluluklarının buluşmalarını katılmış ve kripto para piyasasının ana karakterlerinden birisi haline gelmiştir.

30 Temmuz 2015’de yayımlanan Ethereum pek çok tartışmaya sebep oldu. Hatta bazı kripto para analistleri ilerleyen dönemlerde Bitcoin’i geçebileceğini dahi söyledi.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklar nelerdir?

Evet şimdi de Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklara bakacağız. Bu iki kripto para birimi uzun süreden beri kıyaslanıyor. Ancak ikisinin de ortaya çıkış amacı farklıdır. Kısaca, birbirinden bağımsız hedefleri bulunur.

Bitcoin’e baktığımız zaman blok zincir (blockchain) olarak isimlendirilen teknolojiyi temel alarak adlandırılan ilk kripto para olarak karşımıza çıkıyor.

Ethereum ise Bitcoin’i örnek almıştır. Ancak Ethereum’un kripto para ekosistemine sunmuş olduğu yeniliklerle, Bitcoin’in insanlara sunmuş olduğu teknolojiyi oldukça geliştirdi.

Bu noktada ise Ethereum’un sahibi olduğu sistemin, Bitcoin’e göre daha çağdaş bir yapıya sahibi olduğunu söykeyebiliriz.

Bitcoin’de madencilerin blokları işleyerek tam bir blok oluşturması 10 dakika sürerken Ethereum’da bu işlem bir hayli kısadır. Ethereum madencilerinin bir blok oluşturken harcadıkları süre 15 saniyedir. Gördüğünüz üzere Bitcoin ile Ethereum arasında dağlar kadar fark var.

Ethereum ile Bitcoin arasındaki başka bir fark ise arz miktarı. Bitcoin’in ulaşabileceği azami miktar 21 milyon iken Ethereum’da bu arz miktarı kesin değildir. Şu an piyasalarda 18 000 000 700 000 Bitcoin bulunuyor.

Dediğimiz gibi Ethereum’da bir sınırlama yok fakat Ethereum madenciliğine getirilen sınırlama ile bir sene içerisinde en fazla 18 000 000 Ether üretilebiliyor.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki başka bir fark ise madencilik konusu olarak karşımıza çıkıyor. Ethereum madencilerinin, ETH elde etmek için kullandıkları elektronik cihazlar GPU’lar olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak Bitcoin madenciliği yapabilmek için milyonlarca dolar yatırım yapılan madencilik havuzlarıyla rekabet etmek zorundasınız.

Bitcoin’i incelediğimizde blokların en fazla 1 MB boyutunda olduğu görüyoruz. Fakat, bu miktarın 1 MB ile sınırlandırılması Bitcoin’in Ethereum’a göre yavaş kalmasına sebep oluyor. Anlaşıldığı üzere Ethereum, Bitcoin’den daha hızlı bir yapıya sahip.

Etiketler