EPDK tarafından yeni düzenleme!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından revize edilen Güneş Enerjisi Santrallerinde (GES) üretilen elektriğin düzenlemesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

EPDK tarafından yeni düzenleme!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından ön çalışma sonrası yürürlüğe giren 'lisanssız elektrik üretimi' yönetmeliğinin, ihtiyacın üzerinde satışı olan ve gerçek elektrik tüketicilerini koruyan bir düzenleme olduğu açıklandı.

Bugün yürürlüğe giren yazılı açıklamada, 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in amaç dahilinde ve yeniliklere ilişkin değerlendirilmelerde bulunuldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan GES açıklaması

EPDK'nın amacının imkan dahilinde elektrik üreticilerin olabildiği kadar güneşten yararlanmasını sağlamak olduğuna değinilen açıklamada, "Bu yönetmelik ihtiyacın üzerinde satışı düzenleyen ve lisanssız üretim santrali olsun ya da olmasın gerçek elektrik tüketicilerini koruyan bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyle gerçek tüketimi olan ancak kapasite kısıtı ve yer sorunu sebebiyle üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önü açılacaktır.

Düzenlemeyle EPDK, 'tüketim kadar üretim' hedefinden sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere aykırı olarak kurulu gücünü orantısız şekilde artıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa konu edilebilecek üretim miktarını belirlemiştir." sözlerine yer verildi.

Açıklamanın devamında bazı yatırımcıların mağdur olacağına yönelik iddialarına karşılık olarak, 'Elbette 'şalter kapatmak' lisanssız yatırımcısının kendi takdiridir ancak böyle bir manzarayla karşılaşılması beklenmemektedir. Zira söz konusu tesis, küçük de olsa bir tüketim yapacak ve bunun için çalıştırılması (elektrik üretmesi) gerekecektir. Ayrıca bu tesisler için ihtiyacın fazlası üretilen enerjinin şebekeye verilmesiyle oluşan ve dağıtım şirketine ödenen bedeller ödenmeyecektir. Yani hem bu tip yatırımcılar gerçek tüketimlerini karşılayacak hem de daha fazla ürettiği enerjiyi ilave maliyete katlanmadan bütün tüketicilerimizin kullanımına sunabilecektir' ifadeleri kullanıldı.

Yapılan değerlendirmelerde elektrik üreticilerimim tüketimlerini karşılamak olduğunu belirten EPDK, elektrik üretim tesisi kurulmasının, tükettiği kadarını satarak yatırımın geri dönüştürülmesi olduğu vurgulanırken, "OSB tüzel kişiliklerince kurulmuş ve kurulacak lisanssız üretim tesislerinin OSB ana sayaçlarıyla mahsuplaşmasına yönelik düzenleme yapılarak bu tesislerin OSB katılımcılarının doğrudan elektrik giderini azaltması sağlanmıştır." sözlerine yer verildi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler