Engelli maaşı belli oldu

Engelli maaşı ne kadar oldu, yaşlı bakım maaşı ne kadar zamlandı, 2022 engelli maaşı ne zaman yatar... 2022 yılı için asgari ücrete yapılan zam sonrasında engelli maaşları da belli oldu. 

Engelli maaşı belli oldu

Engelli maaşı ne kadar oldu, yaşlı bakım maaşı ne kadar zamlandı, 2022 engelli maaşı ne zaman yatar, engelli maaşına başvurma şartları nelerdir? Tüm bu soruların cevabı belli oldu. 

Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşları asgari ücret zammı ile beraber artış gösterdi. Engelli maaşı 2022'de 1552 TL oldu. 

2021 yılında engelli aylığı 1.035,63 TL'ye çıkmıştı. 2022 yılında ise 1552 TL olacak Bakım maaşı da 1798'den 2706 TL'ye çıkarıldı. 

Engelli maaşı belli oldu... 2022 yılı engelli, yaşlı ve evde bakım maaşları belli oldu

Engelli maaşı başvuru şartları

1. En az yüzde 40 oranında engelin bulunması ve bu durumun sağlık kurulu raporuyla belgelenesi gerekir. 

2. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir. 

3. Başvuru yapamayacak durumda olan engelli kişilerin mahkeme kararıyla onaylanmış vasilerinin başvuru yapmaları gerekmektedir. 

4. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yönlendirilen, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır. 

5. Engelli kişiler kendi tercihlerine göre bir hastaneden rapor alamazlar. Gereken evrakların eksiksiz olarak vakıfa ulaştırılması ve başvuru onayı alınması gerekir. 

Engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan bütün bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü de göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. 

2022 sayılı Kanun çerçevesinde yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içerisinde sonuçlandırılır.

Engelli maaşı belli oldu... 2022 yılı engelli, yaşlı ve evde bakım maaşları belli oldu

Engelli maaşları ne zaman yatacak?

Engelli aylığı alan bireylerin her ay hesaplarına düzenli olarak maaş yatmaktadır. Engelli aylığının hesaba ne zaman yatacağı ise engelli maaşı alan vatandaşın doğum tarihinin son rakamlarına göre değişim göstermektedir. Engelli maaşı alma takvimi aşağıda anlatıldığı gibidir:

Doğum tarihinin son rakamı 1 - 6 olan kişilere her ayın 6. günü,

Doğum tarihinin son rakamı 0 - 5 olan kişilere her ayın 5. günü,

Doğum tarihinin son rakamı 3 - 8 olan kişilere her ayın 8. günü,

Doğum tarihinin son rakamı 2 - 7 olan kişilere her ayın 7. günü,

Doğum tarihinin son rakamı 4 - 9 olan kişilere her ayın 9. günü maaşları yatmaktadır.