Enflasyon göstergesi son 40 yılın zirvesinde!

Fed'in de yakından takip ettiği Amerika Birleşik Devletleri enflasyon rakamları, her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. Son veriler ışığında enflasyon göstergesi son 40 yılın zirvesine oturdu!

Enflasyon göstergesi son 40 yılın zirvesinde!

Amerika Birleşik Devletleri'nde Fed'in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi son 40 yılın zirvesine çıktı. Şubat ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon göstergesi, ABD bazında kişisel harcamaların düşüşe geçtiğini belirtirken, fiyat baskısında ise artış yaşandığı gözler önüne serdi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın sağlamış olduğu veriler ışığında kişi başına düşen gelir miktarı yüzde 0.5 artış yaşarken, bu artışa rağmen yapılan harcamaların yüzde 0.2 artığı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin yaklaşık olarak üçte ikisini oluşturan bu harcamalar, önceki ayda ise yüzde 2.7 artış göstermişti.

Enflasyon beklentileri artış gösteriyor!

Fed önderliğinde yakından takip edilen PCE endeksi aylık olarak 0.6, yıllık olarak ise 6.4 puanlık artış sağladı. Son kırk yılın en büyük artışı olarak kayda geçen bu sonuçlar, enflasyon ve faiz artışı beklentilerini de bir kez daha tetiklemiş oldu. Çekirdek PCE endeksi de aynı şekilde yükseliş gösterirken, yıllık olarak yüzde 5.4 ile 1983’ten beri en yüksek seviyeye çıktı. Fed tarafından beklenen rakam ise 5.5 olarak belirtilmişti.