Enerji zamlarına başkanlardan tepki geldi!

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ve TSF Başkanı Erdem Çenesiz, son zamanlarda yürürlüğe giren enerji zamlarının işletmecilere büyük bir yük getirdiğini söylediler.

Enerji zamlarına başkanlardan tepki geldi!

Peş peşe gelen enerji zamlarının üreticilere ciddi bir baskı uyguladığını belirten TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ve TSF Başkanı Erdem Çenesiz, işletmeler için bir an önce işletme desteği sermayesinin verilmesini dile getirdiler.

Son zamanlarda art arda gelen zamların işletmecileri zor durumda bıraktığını belirten sanayiciler, artan maliyetlere karşılık olarak en azından işletmeleri ayakta tutacak sermaye işletme desteğinin verilmesini talep ettiler.

"Yatırım yapmak istiyoruz ancak, finansman maliyetleri buna izin vermiyor"

Taleplerini dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, "Buradan kaynaklanan maliyetler sanayici zorluyor. Siparişleri alıp yansıtamadığımız maliyetler var. AB pazarından özellikle Rusya Ukrayna krizi sonrası ciddi teveccüh görüyoruz. Yatırım yapmak istiyoruz ancak, finansman maliyetleri buna izin vermiyor. Finansman maliyetleri karşılandığında izni alınmış yatırımların kısa sürede gerçekleşmesi mümkün olacaktır" dedi.

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) belirttiği 20 milyar liralık kredi miktarının halen işletmecilere sunulmadığını belirterek sözlerine devam eden Şeref Fayat, "Zaten artık öncelikli olana işletmelerin desteklenmesi. Sektör bugün işletme sermayesi yetersizliği yaşıyor. Sanayicilerin KGF'ye ulaşım zor oldu. Ve miktarlar düşük kaldı. Bizim KGF'ye ulaşmamız kolaylaştırılmalı ve KGF'nin de en az 4-5 artırılması gerekir" ifadelerini kullandı.

"Bu faturalar işletme sermayeleri üzerinde ciddi etki yaratıyor"

Şeref Fayat'ın ardından düşüncelerini belirten TSF Başkanı Erkem Çenesiz de uygulanan zamların işletmecilerin belini büktüğünü söyledi. TSF Başkanı Erkem Çenesiz, "Gelen zamlarla atacak fatura 50 milyon lira. Bu faturalar işletme sermayeleri üzerinde ciddi etki yaratıyor. Sektörde, işletme sermayesine ihtiyacımız var. Nisanda marta göre yüzde 25 daha fazla işletme sermayesine ihtiyacımız olacak. KGF destleri yeterli değil. Sanayicinin Eximbank ve KGF kredileri ile desteklenmesi şart" dedi.