Enerji krizi her yeri sardı! Vatandaşlar zor durumda

Avrupa'da enerji krizi boyutu günden güne büyüyor. Belçika'da elektrik faturaları 2022 başından bu zamana kadar tam 3 kat artmış durumda. Almanya'da vatandaşların yüzde 40'ı faturaları karşılayamıyor. İngiltere'de ise maaşın büyük bölümü enerjiye veriliyor.

Enerji krizi her yeri sardı! Vatandaşlar zor durumda

Avrupa'da yüksek enflasyonun yanında enerji krizinin devam etmesi ülkeleri ve vatandaşları zor duruma sokuyor. Vatandaşlar ce sanayi şirketleri enerji tasarrufuna giderken, Hollanda'da geçtiğimiz ay enerji maliyetleri uçuk fiyatlara çıktı. Aylık olarak elektrik faturalarına 400 ve 600 euro arasında zam yapıldı.

Bununla beraber Belçika'da bu ay içerisinde yeni sözleşme yapılacak. Sözleşmeden sonra bir hanenin elektrik faturası 3 bin 256 euro seviyesinde olacak. Geçen senenin aynı öneminde elektrik faturaları 1.051 euro seviyesindeydi. Yılbaşından bu zamana kadar ülkede elektrik faturası tam olarak 3 kat arttı.

Enerji krizi her yeri sardı! Vatandaşlar zor durumda - Resim : 1

Vatandaşlar elektrik faturalarını ödeyemiyor

Almanya'da elektrik faturalarını ödeyemeyen vatandaşlar ne yapacağını düşünüyor. Geçtiğimiz sene megavat başına 85 euro olan elektrik maliyeti 610 euroya çıkmış durumda. 

Bu durumun karşısında vatandaşlar tedarikçilerini arayıp şikayetlerini dile getiriyorlar. Elektrik faturalarını ödeyemeyeceklerini ve bu durum karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını dile getiren vatandaşlar müşteri hizmetlerini aramaya devam ediyor. Yerel hizmet kuruluşu olan VKU'nun Başkanı Ingbert Liebing ise "Müşteri hizmetleri merkezlerinde giderek daha fazla umutsuz müşteriye sahibiz. Bazıları hayal kırıklığından saldırganlaşıyor, diğerleri gözyaşları içinde ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı.

Enerji krizi her yeri sardı! Vatandaşlar zor durumda - Resim : 2

Enerji maliyetleri 3 katına çıktı

Avrupa ülkeleri tek tek enerji kriziyle boğuşurken Belçika'da enerji maliyetleri 3 katına çıktı ve vatandaş bu durum karşısında çaresiz. Enerji düzenleyici kurumu Vreg ise bir hanenin ortalama olarak enerji tüketiminde ödeyecekleri yeni rakamları paylaştı. Açıklanan verilere göre, bir ailenin yıllık elektrik faturası 3 bin 256 euro, doğalgaz faturası da 5 bin 954 euro olacak. Bununla beraber geçen senenin aynı döneminde elektrik faturası ortalaması 1.051 euro seviyesindeydi. Yeni düzenlemeye göre ülkede son 1 yılda elektrik faturaları 3 katına çıktı.

Enerji krizi her yeri sardı! Vatandaşlar zor durumda - Resim : 3

İngiltere'de şartlar daha zorlu

Önümüzdeki sene İngiltere'de enerji krizinin daha da artacağı tahmin ediliyor. Bununla beraber Nisan 2023 tarihinden enerji faturaları ülkede 6 bin sterlini aşması beklenmekte. Enerji tasarrufları için önlemler almaya başlayan vatandaş Ekim 2021 tarihinden bu zamana kadar tam olarak yüzde 400 seviyesinin üstünde bir artışla karşı karşıya.

Ülkede haneler için gaz ve elektriğe harcanabilir gelir önümüzdeki bahara kadar yüzde 6 seviyesinden yüzde 21 seviyesine çıkarılacak. Bununla beraber yapılan bir ankete göre, vatandaşın çoğu enerji krizinin en az 2 sene süreceğinden emin şekilde. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com