Üniversite öğrencilerine asgari ücrete denk burs imkanı! Karşılıksız burs başvuruları…

Üniversitelerin açılması ile birlikte öğrencilerin burs arayışları hız kazandı. Karşılıksız olarak verilen burs için çok sayıda kurum harekete geçti. Üniversitelerde öğrencilerine özel burs fırsatları yaratmaya başladı. Peki, hangi kurum ne kadar burs veriyor? Burs başvuruları nasıl yapılır?

Üniversite öğrencilerine asgari ücrete denk burs imkanı! Karşılıksız burs başvuruları…

Pandemi dönemi ile birlikte ekonominin ağır hasar alması üniversite öğrencilerinin de finansal sorunlarla mücadele etmesine neden oldu. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde üniversite eğitimini sürdüren öğrencilerin burs arayışları hız kazandı. Devlet tarafından verilen burs ve krediyle geçinemeyen öğrenciler; eğitimlerini sürdürebilmek için ek gelir kapısı arayışına başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından öğrencilere özel eğitim desteği sunuluyor. Üniversitelerde öğrencilerine verdiği burs imkanlarını geliştirmeye yolunu tercih etti. Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Çukurova Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından verilen burslarda düzenleme yapıldı. 

Üniversite öğrencilerine asgari ücrete denk burs imkanı! Karşılıksız burs başvuruları… - Resim : 1

Üniversitelerin burs verdiği öğrenci sayısı arttı

Üniversite tercih dönemlerinde yüksek puan almayı başaran öğrencilere vakıf üniversiteleri tarafından burs imkanı tanınıyordu. Başarılı öğrencileri çekmek amacıyla verilen burs imkanları puan sıralamasına göre belirleniyordu. Son yıllarda vakıf üniversitelerinin izlediği yolu kamu üniversiteleri de takip etmeye başladı. Boğaziçi, ODTÜ, Çukurova ve Anadolu Üniversitesi tercih listesinde birinci sırada yer almaları halinde yüksek burs imkanı sunuyor. Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2 bin 500 TL burs verilirken; ODTÜ 3 bin TL miktarında burs fırsatı sunuyor. ODTÜ üniversitesi sınavında ilk 100’e girme hakkı kazanan öğrencilerine 2 bin 500 TL, ilk 500’e giren öğrencilere ise bin 500 TL burs veriyor. Çukurova Üniversitesi ise sınav sonuçlarına paralel olarak öğrencilerine bin 500 TL burs sunuyor.. Anadolu Üniversitesi Eğitim Destekleme Vakfı ise öğrencilerine asgari ücrete denk gelecek şekilde burs imkanı tanıyor. Öğrencilere ücretsiz konaklama, bilgisayar ve yurtdışı sanat etkinlikleri için nakit desteği sunuluyor. Burs çeşitleri arasında uçak bileti, yemek kartı ve İngilizce kurs desteği de yer alıyor. 

Üniversite öğrencilerine asgari ücrete denk burs imkanı! Karşılıksız burs başvuruları… - Resim : 2

Maden sektöründen 9 aylık karşılıksız burs 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL tutarında burs verileceği açıklandı. 26 Eylül tarihinden itibaren burs başvuruları alınmaya başlanacak. Bir defaya mahsus verilecek eğitim desteği için öğrencilerin lisans ve önlisans eğitimi alıyor olması gerekiyor. Öğrencilerin normal eğitim süreci içerisinde yer alması ve ortalamalarının 4 üzerinden 2 olacak şekilde başarılı olmaları talep ediliyor. Ayrıca maden sektöründe kalifiye eleman yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla bölümlere özel burs fırsatı sunuluyor. Üniversitelerin Jeoloji Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümlerine eğitim gören öğrencileri için 5 bin 500 TL’ye denk burs imkanı veriliyor. Maden sektöründeki burs imkanı yılın 9 ayını kapsıyor. Öğrencilerin başarı sıralamasına göre burs miktarı değişim gösteriyor.