Enerji Bakanından ihracat rekoru ile ilgili flaş açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bor Çalıştay'ında yaptığı açıklamada bor ihracatında rekor kırıldığını açıkladı.

Enerji Bakanından ihracat rekoru ile ilgili flaş açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özel sektörün bir araya geldiği Bor Çalıştay'ında bazı açıklamalar yaptı. 

2021 yılında bor satışında rekor kırıldı

Enerji Bakanından ihracat rekoru ile ilgili flaş açıklama: Bor ihracatında rekor kırıldı

Bakan Dönmez, yaptığı açıklamada 2021 yılında bor üretiminde ihracat ve satışında rekor kırıldığını aktardı. 2.6 milyon tonluk bor ve ürünleri satışının yapıldığını belirten Bakan Dönmez, "Buradan da 1 milyar doların üzerinde bir satış rakamı elde ederek rekor kırdık. Bunlar bizim için yeterli değil. Dünya artık daha akılcı üretim yapanların dünyası." ifadelerine yer verdi. 

Dönmez, artık üretimin ve ihracat rakamlarının çıtayı belirlemekte yetersiz kalacağını ve enerji teknolojilerinde ve özellikle bor teknolojilerinde artık dünya markası olacak işler yapmak istediklerini belirtti. Yerli lityumun yerli teknolojinin güç kaynağı olacağını vurgulayan Bakan Dönmez, Bor Karbür Tesisi ile bordaki katma değerin 100 katına çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı:

''Bugün bor piyasasının yüzde 62’sine sahibiz ancak bunlar bizim için yeterli mi? Hayır.''

Enerji Bakanından ihracat rekoru ile ilgili flaş açıklama: Bor ihracatında rekor kırıldı

“2022, bor madeninin yılı olacak”

Dönmez, teknolojiyle büyümekten ve geleceği teknoloji ile şekillendirmekten söz ederek doğayı ve yeşili kucaklayan bir sistem inşa ettiklerini de belirtti. ''Doğaya rağmen değil, doğayla birlikte'' diyen Bakan, 2022 yılının bor madeninin yılı olacağını vurguladı. 2022 yılında bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüşeceğini aktaran Dönmez, bor karbür tesisinin devreye gireceğini söyledi.