Bakan Bilgin'den AGİ açıklaması

AGİ kaldırıldı mı? AGİ 2022 ne kadar olacak? Asgari ücret alanlar AGİ'den yararlanacak mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den AGİ açıklaması.

Bakan Bilgin'den AGİ açıklaması

AGİ kaldırıldı mı? AGİ 2022 ne kadar olacak? Asgari ücret alanlar AGİ'den yararlanacak mı? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret ve akabinde gelen yeni ekonomi paketi duyurusunun ardından asgari ücretteki vergiler kaldırıldı. Birçok vatandaşın gündeminde olan ve merak ettiği konu ise AGİ'nin kaldırılıp kaldırılmadığı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den AGİ açıklaması.

AGİ kaldırıldı mı? 2022 AGİ olacak mı? Bakan Bilgin'den dakika AGİ açıklaması

Bakan Bilgin'den AGİ açıklaması

Bakan Bilgin açıklamasında, AGİ'nin vergi iadesine benzediğini; bir çocukluya, evliye, üç çocukluya verilen bir vergi iadesi olduğunu belirterek, ''Biz vergiyi ortadan kaldırdığımız için onu peşin vermiş olduk. Dolayısıyla hiçbir kimse tereddütte olmasın. Vergi almadığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.'' dedi.

Bilgin, 4250 TL'lik asgari ücretin içerisinde AGİ'nin de bulunduğunu, bu AGİ desteğinin artık herkes için geçerli olduğunu ve oransal olarak asgari ücrete yansıdığını ifade etti. 

Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulamasının devam edeceğini, daha yukarıda maaş alanlar için ise bunu pozitif bir destek olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Bakan, Gelir Vergisi Kanunu'nun 32. maddesine işaret ederek, asgari ücret alanların vergilendirilen ücretlerinin bir bölümünün çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi, çocuk sayısı, nafaka verilenler ve bakmakla mükellef olduğu kişilerin sayısına göre belirlenip çalışana geri ödendiğini ve bu teklif ile maddenin yasadan tam olarak kaldırılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Bakan Bilgin'den AGİ açıklaması

AGİ 2022 yılında ne kadar olacak?

Bekar - 402 TL

Evli eşi çalışmayan - 481,5 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu - 543 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu - 603 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu - 684 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu - 684 TL
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu - 684 TL

Evli eşi çalışan - 402 TL
Evli eşi çalışan 1 çocuklu - 462 TL
Evli eşi çalışan 2 çocuklu - 522 TL
Evli eşi çalışan 3 çocuklu - 603 TL
Evli eşi çalışan 4 çocuklu - 643,5 TL
Evli eşi çalışan 5 çocuklu - 684 TL

AGİ nedir?

16 yaşından itibaren sigortalı olarak çalışan vatandaşların asgari geçimlerini sağlayabilecekleri miktarın hesaplanıp toplam gelirden çıkarılarak vergiden muaf tutulmasında söz konusu paraya AGİ denir. AGİ, çalışan kişilere aylık olarak verilmektedir. Bu miktar çalışan kişilerin brüt maaşları üzerinden hesaplanır.