En az 100 milyar dolarlık kripto para kayboldu

Şifresinin hatırlanmaması ya da gizli anahtarın kaydedilmemesi gibi nedenlerle kripto para cüzdanlarını kaybeden kişiler arttıkça kaybolan kripto para miktarı da oldukça yükseldi.

En az 100 milyar dolarlık kripto para kayboldu

Kripto para dünyasının çok kalabalık ve hareketli olduğu bu son dönemde yatırımcılar varlıklarını borsalarda tutarken dijital kripto cüzdanlar ya da fiziksel kripto cüzdanlar bu yatırımların ev sahipliğini üstleniyor. 

Kripto para yatırımcılığında en kritik unsurların başında şifre ve gizli anahtarlar geliyor. Borsalarda genellikle şifre unutulduğunda müşteri hizmetleri ile çok kısa ya da çok uzun süren görüşmeler sonucunda yeniden geri alınabiliyor. 

En az 100 milyar dolarlık kripto para kayboldu

Dijital cüzdanlar ve fiziksel kripto cüzdanlar da şifrelere ya da gizli anahtarlara bağlıdır. Yatırımcılar bunları unuttukları takdirde geri alınması pek mümkün olmayacaktır. Bu açıdan cüzdan oluştururken şifre ya da gizli anahtarların muhakkak güvenli bir yerde saklanması istenir. 

Bozulan ya da ulaşılmayan cüzdanlardan kripto varlıkları kurtarabilmek için kurulan KeychainX girişimi bazı veriler paylaştı. Unutulan şifreler ya da bozulan donanımlar sebebiyle bugün yaklaşık 100 milyar dolar tutarında kripto paranın kaybolduğu öğrenildi. Girişimin bugüne kadar birçok milyon dolarlık cüzdanı kurtardığı ve yönetimi altındaki varlıkların değerinin 2 milyar dolara ulaştığı aktarılıyor. 

En az 100 milyar dolarlık kripto para kayboldu

Uzun bir süre tutulan cüzdanın şifresini hatırlamayan kişiler ya da cüzdan açarken gizli anahtarları kaydetmeyenlerin cüzdanlarındaki kripto paralar kaybedildiği gibi ölüm gibi nedenlerle bir kişiden yakınlarına miras kalan cüzdanlardaki kripto paralar da kaybedilebiliyor. 

KeychainX, özel bir algoritma geliştirdiklerini ve bu algoritmalar ile insanların gizli anahtarlarından bazı kelimeleri kurtarmayı başardıklarını ve kısa zamanda şifre gerektirmeyen bir cüzdan teknolojisinin patentini alacaklarını aktardı.