Emlak krizinde son durum ne? Evergrande piyasa değeri herkesi şaşırttı

Emlak krizinde son durum ne? Emlak piyasasını önemli ölçüde etkileyen Evergrande Group krizinde yeni perde karşımıza çıkıyor. Emlak krizinde son durum ne? Evergrande piyasa değeri herkesi şaşırttı

Emlak krizinde son durum ne? Evergrande piyasa değeri herkesi şaşırttı

Emlak krizinde son durum ne? Emlak piyasasını önemli ölçüde etkileyen Evergrande Group krizinde yeni perde karşımıza çıkıyor. Borç batağı içerisinde olduğu düşünülen şirket hisseleri çakılmış durumda. Borç krizi altında Evergrande hisseleri eridi. Evergrande piyasa değeri herkesi şaşırttı!

Chine Evergrande Group borç krizi devam ediyor. Şirketin hisse değerleri gelmiş geçmiş en büyük kaybını yaşarken 2010 yılından bu yana ilk kez 2 Hong Kong dolarının altını gördü. Son yapılacak kupon ödemesinde sürenin dolmasına kısa süre kala temerrüde düşmekten son anda kurtulan Evergrande Grup için borç ödeme tarihinin gelmesiyle bir kere daha alarm zilleri çaldı.

Evergrande nedir?

Evergrande kelimesini sıklıkla duymuşsunuzdur. Peki, ama Evergrande nedir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Son zamanlarda borçlarıyla gündemden düşmeyen Evergrande büyük kriz yaşıyor. 1996 Yılında kurulmuş olan Evergrande 280’den fazla şehirde 1300’den fazla projeye sahip. 2020 yılında açıklanan Fortune 500 listesinde 122. Sırada yer almayı başarmış olan Evergrande’nin yıllık satış geliri 110 milyar dolardı. Son zamanlarda borçlarıyla gündeme gelen Evergrande borcu 300 milyar doları geçti.

Açıklamadan sonra Evergrande hisse değeri çakıldı!

Hong Kong açıklamasından sonra Evergrande hisse değeri çakıldı! Bildiğiniz gibi Evergrande Grup son olarak Hong Kong borsasına başvuru yapmış ve borç ödeme zorunluluğunu yerine getirmediği zaman geri ödeme tarihlerinin ileri alınacağını duyurmuştu. Şirket tarafından gerçekleştirilen bu talepten sonra Guangdong eyaleti yetkilileri iç kontrolleri güçlendirmek adına şirkete çalışma grubu göndermişti. Ard arda yaşanan olumsuzluklardan sonra Evergrande Group hisse değeri Hong Borsasında %12,4 gibi büyük değer kaybı yaşadı. Yaşanan bu değer kaybından sonra şirketin hisse değeri 2 dolar altına düşerek yatırımcıyı üzdü.  

Evengrande hisseleri

Evergrande hisse değeri güncel

Evergrande hisse değeri 7 Aralık 2021 günü %0,020 artış göstererek 1,83 HKD olmuştur. Çinli grup değerleri çok daha yüksek seviyedeyken 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu durum da yatırımcısını oldukça üzdü. Evergrande hisselerinin kısa süre içerisinde yükselişe geçmesini temenni ediyoruz.

Emlak krizinde son durum

Emlak krizinde son durum çok iç açıcı değil. Evergrande borçları gündemi sarsarken Fantasia şirketinin de gelen tahvil ödemesini gerçekleştiremediği belirtildi. Bir süredir gayrimenkul krizi zaten devam ederken şimdiler de bazı büyük şirketlerin borçları da karşımıza gelmektedir. Emlak krizinde yaşananlardan dolayı Türkiye genelinde de konut fiyatları giderek artış göstermektedir.