Evergrande tahvil yatırımcılarına ödeme yapmadı iddiası

Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande'nin tahvil yatırımcılarının kupon ödemesini yapmadığı iddia edildi.

Evergrande tahvil yatırımcılarına ödeme yapmadı iddiası

Çin merkezli gayrimenkul geliştirme şirketi China Evergrande Group'un, tahvil kupon ödemesini gerçekleştiremediği iddia edildi. 

Evergrande'nin vadeli 6 Kasım tarihli olan ve 30 günlük ek süresi New York saatiyle 6 Aralık gece yarısı dolan 82,5 milyon dolar tahvil kupon ödemesini yapamadığı belirtildi.

Şirketin bu kupon ödemesini yapamamasının uluslararası piyasalara ihraç ettiği toplam 19 milyar dolarlık tahvilde temerrüt ihtimalini artırması muhtemel. 

Evergrande, borç yükümlülüklerini yerine getirebileceğini aktararak Cuma günü Guangdong eyalet yönetiminden destek talep etmişti.

Evergrande'de ne oldu?

Evergrande tahvil yatırımcılarına ödeme yapmadı iddiası - Resim : 1

Evergrande, Çin merkezli faaliyet gösteren bir gayrimenkul şirketidir.

Evergrade, 2021 yılında yüz milyarlarca dolar olduğu düşünülen borcu yüzünden likidite krizi yaşadı. Bu durum da 2021 yılının eylül ayında pek çok borsa endeksinin gerilemesine yol açtı. 

Çin hükümetinin krizi çözmek amacıyla Evergrande'yi tekrar yapılandırmaya çalıştığı aktarılmıştı. Şirketin, vadeli gelen üç dış borç tahvilinden kaynaklanan 148,1 milyon dolar tutarındaki faiz borcunu ödemesi için gecikme süresi 10 Kasım tarihinde doluyordu. Son gelişmeler neticesinde Evergrande'nin, borçlarını ödemeyebilmek için Guangdong eyalet yönetiminden yardım istediği öğrenildi. Eyalet yönetimi de şirketin talebine uygun şekilde bir çalışma grubu görevlendirmişti.

Evergrande ödeme yapabilecek mi?

Evergrande tahvil yatırımcılarına ödeme yapmadı iddiası - Resim : 2

Evergrande'nin borçlarını geri ödemekte zorluk çekeceğine yönelik açıklamalar, hükümetin şirkete direkt olarak müdahale edeceği ve borçlarını tekrar yapılandıracağı ilişkin beklentileri artırdı.

Ek sürenin son günü

İhraç ettiği tahvillerin kupon ödemelerinden üçünü son anda yapan Evergrande'nin toplam 82.5 milyon dolar geri ödemesi için verilen 30 günlük en sürenin bugün sonuna gelindi.

Gayrimenkul sektörü risk altında

Eskiden Çin'in en büyük gayrimenkul geliştiricisi olan Evergrande, hali hazırda 300 milyar doların üzerinde borca sahip. Bu noktada eğer şirket batarsa tüm gayrimenkul sektörü bundan olumsuz etkilenecektir.

Etiketler