Elektrik faturalarındaki fahiş fiyatlar şikayet edilebilir mi?

Yeni yılda gelen kademeli elektrik tarifesinden sonra gelen faturalarda vatandaşlar, gördükleri rakamlar karşısında şaştı. Faturalardaki fahiş fiyatları gören insanlar, sosyal medya üzerinden tepki göstermeye başladı. Tüketici Dernekleri Federasyonu' ndan açıklama geldi. Detaylar haberimizde...

Elektrik faturalarındaki fahiş fiyatlar şikayet edilebilir mi?

Yeni yılın ilk ayında gelen elektrik faturalarında görülen fahiş rakamlar tüketicilerde tepkiye yol açtı. Tüketicinin ne için ne ödediğinin bilinmediğini ifade ederek vatandaşları EPDK'ye şikayette bulunmaya çağıran Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF)' ndan açıklama geldi.

TÜDEF tarafından yapılan açıklamada, elektrik faturalarına bakıldığında, doğruluğundan emin olmanın ve ne için ne kadar ücret ödendiğini anlamanın matematik uzmanı dahi olunsa mümkün olunmayacağının altı çizildi. "Ne yazık ki; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) dağıtım şirketlerinin tarafında olan bir anlayış ile elektrik faturalarında tüm ödemeleri enerji bedeli altında tek bir kalem altında toplaması ile ne için ne kadar ücret ödediğimizi bilmiyoruz." diye açıklama yapan TÜDEF,  dağıtım bedeli, enerji bedeli, kayıp kaçak bedeli gibi bedellerin faturada tek satırda gösterilmesine dikkat çekerek bu bedellerin ayrı ayrı kaleme alınması gerektiğini savundu. Bundan dolayı tüketicinin hangi bedel için ne kadar ödediğini bilmesi gerektiğini, tüketicinin bilgilenme hakkı olan evrensel hakkının elinden alındığını belirtti.

Market faturasında belli, elektrik faturasında belli değil

Bu ay gelen elektrik faturalarında tam bir Alicengiz oyunu oynandığına dikkat çekilen açıklamada "Faturanın eski fiyattan mı yoksa yeni fiyattan mı hesaplandığını kontrol edebilmek için önce bir hesap makinası bulacaksınız, sonra kağıt kalem alarak önce faturanın ilk ve son okuma tarihi arasındaki gün sayısını bulacaksınız, sonra toplam tüketim miktarını bu gün sayısına böleceksiniz. Bu günlerin Ocak 2022 deki günlere isabet eden tüketim miktarını yeni fiyattan, Aralık 2021 ise eski fiyattan, hesaplayacaksınız. (bu arada her iki fiyatı da bilmek gerekli)  Durun bitmedi, şayet 2022 ocak ayına isabet eden günlerde tükettiğiniz enerji miktarı günlük 5 Kilowatsaat’ dan yüksek ise, yüksek olan günler için bir de kademeli tarifeli fiyattan fiyatlandıracaksınız. Bir marketten bir ürün aldığınızda market faturasında o ürünün birim fiyatı yazar ve ne kadar ücret ödediğinizi görürsünüz. Peki elektrik faturasında neden bunu göremiyoruz? Bu fiyatlandırmalar sistem tarafından birim olarak ayrılarak hesaplanıp tüketicinin aklında soru işreti doğurmadan, tüketiciyi bilgilendirecek ve göreceği şekilde neden yapılmıyor?" cümlelerini kullandı.

NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

Faturaları yüksek gelen tüketiciler, yine de EPDK' nın sitesinde fatura hesaplama bölümünde faturasının ön kontrolünü yaparak fark var ise enerji dağıtım şirketine bir dilekçe ile itirazını yapmalıdır. Ayrıca EPDK’ya da şikayette bulunmalılar. Enerji dağıtım şirketinden Ret cevabı gelir ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler. 

Bu sorun, özelleştirmenin bir sonucu

Açıklamada, enerji dağıtım şirketlerinin Ocak ayında kesilen faturalar hakkında acilen detaylı bilgi vermeleri ve fatura detaylarının tüketiciye iletilmesi için karar almaları gerektiği belirtilirken, aksi halde Ocak faturalarının şüpheli hale geleceğine dikkat çekildi. EPDK, bir açıklama yaparak internet sitelerinde “Elektrik Fatura Hesaplama” modülü  olduğunu, tüketicinin faturalarını buradan kontrol edebileceklerini belirtti. Lakin bu modüle girdiğimizde de sadece toplam tutar görünmektedir. Yine ayrıntıyı görememekteyiz. TÜDEF, EPDK'nın, özelleştirmenin getirdiği yükün altında kaldığını söyledi. TÜDEF, elektrik faturalarında şeffaflıktan ve denetimden uzak bir fiyatlandırma sistemi uygulandığını ifade ederek güçlü olan şirketlerin korunduğunu ve toplumsal fayda ve kamu yararının göz ardı edildiğini belirtti.