Ekonomist Steve Hanke, Salvador'un ekonomisi tamamen çökebilir!

Steve Hanke, yakın zamanda El Salvador'da gerçekleşen Bitcoin kabulünü sert bir dille eleştiriyor. 

Ekonomist Steve Hanke, Salvador'un ekonomisi tamamen çökebilir!

Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü Steve Hanke, yakın zamanda El Salvador'da gerçekleşen Bitcoin kabulünü eleştiriyor. Hanke, Latin Amerika ülkesinin bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kullanmasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyor ve bunun "ekonomiyi tamamen çökertebileceğini" söylüyor.

Steve Hanke, Ülkelerin Bitcoin Kabulüne Çekilmek Yerine Para Birimi Kurullarını Kabul Etmelerini İstiyor

Amerikalı ekonomist Steve Hanke, Cato Enstitüsü'nün kıdemli üyesi ve Sorunlu Para Birimleri Projesi'nin direktörü olduğu için para birimleri hakkında çok önemli deneyimlere ve bilgi birikimine sahip. Hanke'de ekonomist olarak merkez bankacılığı eleştirel yazıları daha öncede var ve 1982 1981 arasında Reagan yönetimi sırasında kıdemli ekonomist olarak görevine devam etti.

O sırada Hanke, hiperenflasyondan muzdarip on ülkeyi vurguladı ve ekonomist, ülkelerin ya ABD dolarını benimsemesini ya da bir para kurulu oluşturmasını önerdi.

Hanke, “Para kurullarını istihdam eden ülkeler, daha düşük enflasyon oranları, daha küçük mali açıklar, gayri safi yurtiçi hasılaya göre daha düşük borç seviyeleri, daha az bankacılık krizi ve merkez bankalarını istihdam eden benzer ülkelere göre daha yüksek reel büyüme oranları sağladı” dedi. 

Üç yıl sonrasına hızlı bir şekilde ilerleyen Hanke, şimdi Bitcoin (BTC) ve yaygın olarak benimsenmenin etkilerini eleştiriyor. Hanke bir Bitcoin hayranı değil ve bu gerçeği birçok kez dile getirdi. Geçtiğimiz Nisan ayında Hanke tweet attı: “Bitcoin boğaları, Bitcoin'in kusurlarını tartışmaktan nefret ediyor. Kripto para birimleri paranın geleceğidir. Bitcoin değil.” Ekonomist ayrıca, Bitcoin üzerinden para kurullarının kullanımını vurgulayan yazdığı bir makaleyi de paylaştı.

Gelen yazıda, Hanke Milton Friedman ve Hanke de o Bitcoin bir ile gelir aracı olarak gördüğünü ve “sıfır temel değeri” olduğunu söyledi Hanke, El Salvador'un Latin Amerika ülkesinde yasal ihale olarak Bitcoin'den yararlanacağını öğrendikten sonra bir kez daha Bitcoin'e eleştiren yazı yayınladı. Hanke, Çin veya Rusya gibi ulusların El Salvador'u nakde çevirmek ve USD'yi denklemden çıkarmak için kullanabileceğini düşünüyor.

“Ekonomiyi tamamen çökertme potansiyeline sahip çünkü El Salvador'daki tüm dolarlar süpürülebilir ve ülkede para kalmaz. Yerli paraları yok. Taksi yolculuğunuz için bir Bitcoin ile ödeme yapmayacaksınız. Bu çok saçma'' dedi. Hanke, Kitco'dan David Lin ile yaptığı bir röportajda , El Salvador'daki insanların yüzde 70'inin banka hesabının bile olmadığını vurguladı  Hakan, şöyle devam etti:  

Genel olarak kriptolarla ilgili en büyük sorun, onları ucuza ve hızlı bir şekilde kullanılabilen gerçek gerçek yasal ihaleye dönüştürememenizdir. Örneğin, Bitcoin'i ucuz ve kolay bir şekilde ABD dolarına çeviremezsiniz.
Etiketler