Ekmeğe dev zam!

Eylül ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayide kullanılan elektriğe zam yapmasıyla ekmek fiyatlarında yeni bir zam bekleniyor. Gıda sektörüne olumuz yansıyacak olan elektrik zamları vatandaşın cebini zorlamaya devam ediyor.

Ekmeğe dev zam!

Eylül ayında  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan elektrik zammı gündelik hayata olumsuz yansımaya devam ediyor. Bunun üzerine ekmeğe gelecek olan zammın yakında belli olacağını belirten Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul ilinde 4 lira üzerinden satılan 210 gramlık ekmeğin maliyetinin 5 lira 70 kuruş olduğu belirtti.

Enerji maliyetleri ekmek fiyatlarına olumsuz yansıdı

Son gelen elektrik zamlarıyla beraber gıda ve üretim sektöründe fiyat artışı başladı. Kısa vadede İstanbul'da ekmeğin 6 lira üzerinden satılabileceğine dikkat çeken Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, önemli açıklamalarda bulundu.

Ekmeğe dev zam! - Resim : 1

Maliyetler yükseldi ekmek 6 liradan satılabilir

Ekmek maliyetlerinde artış olduğunu vurgulayan Kolivar kısa bir zaman içerisinde vatandaşın ekmeğe gelen zamla karşı karşıya kalabileceğini belirtirken şu açıklamalara yer verdi:

"Geçen sene eylül ayında 200 gram ekmek 2 buçuk liraydı, kilosu ise 12 lira 50 kuruştu. Bu sene ise 200 gram ekmek 4 lira, kilosu ise 19 liraya çıktı. Toplamda ekmeğe yüzde 53 zam yapılırken, maliyetler ise başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere tüm girdiler yüzde 200-300’den fazla arttı. Geçen sene 150 liraya aldığımız maya bu sene 350 liraya çıktı. Bunların yanı sıra işçilik maliyetleri de sigorta primleri vs de yüzde 100’e yakın arttı

İstanbul’da ekmeğin pahalı oluşunun sebebi ruhsatsız fırınlar. Çünkü onlar ruhsatlı olan fırınların kapasitelerini düşürüyor. Ruhsatsız fırınlar olmasa, maliyetler aynı kalsa dahi üretim kapasitemiz artacağı için zam yapmak zorunda kalmazdık. Ankara’ya bakın. Ankara’nın ekmek fiyatlarıyla ilgili haber çok fazla yapılmaz. Toplam 400 fırını var ve hepsi ruhsatlı. Bizde sadece üretim izni olmayan 400 fırın var. Bunlar kapasitemizi azalttığı için fiyatlar yükseliyor."

Ekmeğe dev zam! - Resim : 2

Temmuz ayında ekmek 4 TL'ye yükselmişti

Eylül ayının başında gelen enerji zamlarıyla beraber gıda, giyim otomobil gibi sektörlerin maliyeti arttı. Vatandaşı yakından ilgilendiren zam haberi ise ekmek. Milyonlarca kişi ekmeği daha ucuz alabilmek için sıralarda kuyruk oluştururken ekmeğe gelecek olan zam cepleri ve  haneleri oldukça zorlayacak.

Bundan önce son olarak İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırınlarda 210 gram ekmeğin fiyatı Temmuz ayında alınan kararla 4 TL’ye yükseltilmişti. Bunun dışında bazı fırınlarda 5 lira üzerinden satılıyor.

Etiketler