Dünya Bankası uyardı! 2023'e dikkat..

Dünya Bankası küresel piyasalarda yüksek enflasyona karşı faiz artışlarına devam edecek olan bankalara uyarıda bulundu. Dünya Bankasından Küresel 'Durgunluk Yakın Mı?' başlıklı rapor yayınlandı. İşte detaylar...

Dünya Bankası uyardı! 2023'e dikkat..

Dünya Bankası resesyon endişelerine karşı açıklamalarda 2023 yılına değindi. Açıkladığı raporda dünyanın önde gelen merkez bankalarının bu yıl faiz oranını çok yükselttiğini ve son 50 yıldır bu durumun eşi benzerinin görünmediğini belirtildi.

Yüksek enflasyona karşı tutumun önümüzdeki yıl da devam edeceğini düşünen banka, bu faiz artışlarının ve sıkılaşma üzerinde yapılacak eylemlerin enflasyonu salgın öncesi seviyesine getirmek için oldukça yetersiz olduğunu vurguladı. 

Dünya Bankası uyardı! 2023'e dikkat.. - Resim : 1

2023'te finansal kriz olabilir

Banka tarafından yapılan açıklamada faiz artışları böyle giderse önümüzdeki yıl herkes için zor olacağını belirtilirken,  "Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eş zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023'te küresel bir durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir." sözlerine yer verildi.

Küresel ekonomide durgunluk yaşanıyor

Arz kesintileri ve işgücü piyasasındaki baskılar azalmadıkça çekirdek enflasyonun önümüzdeki sene yüzde 5 oranına kadar ulaşabilir uyarısında bulunan banka, sert sıkılaşmasının sonucunda küresel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini 2023'te yüzde 0,5 seviyesine kadar yavaşlatabileceğinin altını çizdi.

Bankanın küresel ekonomi büyüme  üzerinde tahmini gerçekleşirse, kişi başına yüzde 4 seviyesinde daralma yaşanabilir.

Global ekonominin 1970 tarihinden bu zamana kadar en hissedilir yavaşlıkta olduğunu belirten banka, küresel olarak tüketici güveninin önceki resesyon başlangıçlarına kıyasla daha fazla düşüş yaşadığını belirtti.

Bununla beraber agresif faiz artışlarına devam eden üç büyük ekonomi hakkında açıklamalar yapan banka, "Dünyanın en büyük 3 ekonomisi, ABD, Çin ve Euro Bölgesi, keskin bir şekilde yavaşlıyor." sözlerine yer verildi.

Dünya Bankası uyardı! 2023'e dikkat.. - Resim : 2

'Daha fazla ülke resesyona girebilir'

Küresel bazda ekonominin yavaşladığını belirten Dünya Bankası Başkanı David Malpass, 2023 yılının herkes için kritik olabileceğini vurguladı.

Bunun üzerine Dünya Bankası Başkanı David Malpass şu açıklamalara yer verdi:

"Düşük enflasyon oranları, para birimi istikrarı ve daha hızlı büyüme elde etmek için politika yapıcılar odak noktalarını tüketimi azaltmaktan üretimi artırmaya kaydırabilir. Politikalar, büyüme ve yoksulluğun azaltılması için kritik olan ek yatırım yaratmaya ve üretkenliği ve sermaye tahsisini iyileştirmeye çalışmalıdır."

Para politikasında sıkılaşmanın yakın zamanda enflasyonu düşebileceğini vurgulayan Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Köse, yükselen piyasalar gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcılarının, eş zamanlı faiz artışının etkilerine hazır olmaları gerektiğini açıkladı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler