FED'in 75 baz puanlık faiz artışı kuvvetlendi

FED Başkanı Powell geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, bu ay sonunda gerçekleştirilecek olan para politikası toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin yüksek olduğu sinyallerini verdi.

FED'in 75 baz puanlık faiz artışı kuvvetlendi

FED Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun tek suçlusu Kovid-19 olduğunu belirtirken, ekonomiye yönelik dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Yüksek gelen enflasyona karşı bankanın elinden geleceği ne varsa yapacağını belirten Başkan Powell, büyüme trendinin düştüğünü kabul ederek enflasyonu düşürmeye güçlü şekilde bağlı olduğunu ve yalnızca görevlere odaklandıklarını söyledi.

Başkan Powell hedeflerin şaşmayacaklarını belirterek,  “Şu an yaptığımız gibi hemen, doğrudan ve güçlü bir biçimde harekete geçmemiz gerekiyor. Meslektaşlarım ve ben bu hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız” ifadelerine yer verdi.

FED'in 75 baz puanlık faiz artışı kuvvetlendi - Resim : 1

FED'in 75 baz puanlık faiz artış ihtimali yüksek

Bu açıklamanın ardından Bank of America Corp., Barclays Plc ve Jefferies LLC ekonomistleri,  eylül ayı faiz artış tahminlerini 50 baz puandan 75 baz puana yükselterek Goldman'ı takip ettiler.

Buna benzer olarak geçtiğimiz gün Goldman Sachs faiz tahminlerini yükseltti. Daha önce Eylül'de 50 baz puan, Kasım'da 25 baz puan faiz artırımı bekleyen Goldman Sachs uzmanları, 20-21 Eylül toplantısında faizi 75 baz puan ve Kasım ayında 50 baz puan artıracağı beklentilerini açıklamıştı.

Bununla beraber Chicago Fed Başkanı Charles Evans geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada henüz kararını vermediğini belirterek, “Bence iyi bir planımız var. Eylülde pekala 75 baz puanlık artış yapabiliriz. Ben kesin kararımı henüz vermedim. Ama faiz oranlarını şu anda oldukları yerden önemli ölçüde daha yüksek bir seviyeye çıkarmamız gerektiğini biliyorum.” sözlerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler