Döviz Alım Satımı için Ne Yapmak Gerekir?

Son yıllarda döviz alım satımı pek çok kişinin günlük hayatında oldukça sık duyduğu terimler arasında karşımıza çıkmaktadır. Döviz dendiği zaman temel olarak akla Euro ve Dolar gibi büyük ve güçlü para birimleri gelmektedir. Sizler için döviz alım satımına ilişkin olarak detayları listeledik.

Döviz Alım Satımı için Ne Yapmak Gerekir?

Son yıllarda döviz alım satımı pek çok kişinin günlük hayatında oldukça sık duyduğu terimler arasında karşımıza çıkmaktadır. Döviz dendiği zaman temel olarak akla Euro ve Dolar gibi büyük ve güçlü para birimleri gelmektedir. Sizler için döviz alım satımına ilişkin olarak detayları listeledik.

Döviz Alım Satımı için Ne Yapmak Gerekir?

Son yıllarda döviz alım satımı pek çok kişinin günlük hayatında oldukça sık duyduğu terimler arasında karşımıza çıkmaktadır. Döviz dendiği zaman temel olarak akla Euro ve Dolar gibi büyük ve güçlü para birimleri gelmektedir. Dövizin ne demek olduğu ve nasıl belirlendiği ise pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Döviz Kuru Ne Demektir?

Döviz kuru kısaca bir ülkeye ait olan para biriminin bir başka ülkenin para birimi karşısındaki değerini göstermekte olan kat sayı olarak tanımlanmaktadır. Farklı döviz kuru sistemlerinden söz etmek ise mümkündür. Günümüzde ülkemizde,

·         Denetimli kur sistemi

·         Esnek piyasa döviz kuru

·         Sabit kur sistemi

Olmak üzere üç farklı döviz kuru sisteminin varlığından söz edilebilmektedir. Döviz kuru işlemleri söz konusu olduğunda ise alış kuru ve satış kuru olmak üzere iki farklı kur karşımıza çıkmaktadır.

Döviz Kuru Çeşitleri Nelerdir?

Üç farklı döviz kuru çeşidinden söz edebilmek mümkündür.

·         Nominal kur: 1 Amerikan dolarının farklı bir para birimine eşitliğini belirtmekte olan döviz kuru çeşididir.

·         Çapraz kur: Yabancı bir para biriminin farklı bir yabancı para birimi cinsinden hesaplanması ile ortaya çıkan kur çeşididir.

·         Reel kur: Nominal kur enflasyon oranının kapsamında düzenlenerek reel kur elde edilir.

·         Efektif kur: İki farklı yabancı döviz kurunun ortalamasının bulunması ile efektif kur hesaplanabilir.

Döviz Nasıl Belirlenmektedir?

Döviz günümüzde çoğunlukla merkez bankaları tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla dövizin belirlenmesi işlemi devlet elindedir. Bu işlem yapılırken sabit kur rejimi kullanıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla döviz belirleme işlemleri yasal olarak otoritenin elinde bulunmaktadır. Önceden belirlenmiş olan sabit değeri değiştirme hakkı ise yine yasal olarak devletin elindedir. Değerlerin değiştirilmesi ise ekonomide yaşanmakta olan gelişmeler baz alınarak yapılmaktadır.

Döviz Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır?

Döviz günümüz dünyasında hemen hemen hepimizin aşina olduğu bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok insan döviz alım satımı yaparak kar elde etmeyi amaçlıyor. Döviz alım satımı yapabilmeniz için ise ilk olarak elinizdeki parayı farklı bir para birimine dönüştürmeniz gerekiyor. Bu işlemi yapabilmek için döviz bürolarını ya da bankaları tercih edebilirsiniz. Yine elinizdeki dövizi satmak istediğinizde bir banka ya da döviz bürosu üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Döviz Alım Satım İşlemlerinde Komisyon Oranı

Bilindiği üzere döviz alım satım işlemlerinde alış kuru ve satış kuru olarak iki terim karşımıza çıkmaktadır. Çoğunlukla da farklı bankalar ve döviz bürolarında farklı alış ve satış kurları olduğu göze çarpmaktadır. Alış ve satış kuru değerleri arasındaki bu farklılığın sebebi ile döviz kuru komisyon oranı olarak bilinmektedir. Bu oran bankadan bankaya ve bürodan büroya değişiklik göstermektedir. Bu nedenle de döviz alım satım işlemlerinde iyi araştırma yapmak önem taşır. Daha uygun fiyatlarda alım yapmak ya da daha yüksek oranlarda satış yapmak istiyorsanız alış ve satış kurları için belirlenen fiyatları doğru bir şekilde araştırmış olmanız şarttır.

Döviz Kurunun Değişmesinde Hangi Faktörler Etkili Olmaktadır?

Döviz kurunun sürekli olarak değişim gösterdiği bilinmektedir. Değişimin en etkili sebebi ekonomide yaşanan gelişmeler ve dalgalanmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki döviz kuru neden değişir?

·         Sermaye hareketleri

·         Gelir seviyeleri

·         Faiz oranları

·         Ödemeler dengesi

·         Genel fiyat seviyesindeki değişmeler

Döviz kurunun değişmesinde etkili olan ana faktörler arasında yer almaktadır. Bu faktörlerdeki değişimler kurun da değişmesine sebep olmaktadır.