Dolarda hedef fiyat kaç TL? Faiz kararı doları nasıl etkileyecek?

Dolar TL yüksek enflasyon döviz başta olmak üzere ekonomik tercihleri yönelik olan endişeler ve beraberinde küresel resesyon endişeleri ile 17.5 seviyesinin üzerinde bir baskı altında kalmaya devam ediyor.

Dolarda hedef fiyat kaç TL? Faiz kararı doları nasıl etkileyecek?

Bugün piyasalar kapsamında Türkiye ve Avrupa faiz kararları daha yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası’nın bugün gün sonunda faiz artırım döngüsüne yeniden başlaması bekleniyor.
 
Piyasalar bugün gün içersinde ECB’nin 25 ve 50 baz puan faiz artırımına gideceğini dile getiriyor. ECB 50 baz puan faiz artırımına gidebilirse bu adımı dolara karşı 1’e gerilemesini sağlayarak neredeyse eşitlenmiş olan euroyu destekleyebilir.

 
Merkez Bankası 14.00’da kararı açıklayacak

Türkiye’ye baktığımız zaman ise son 24 yılın içerisinde zirvesine ulaşmış olan Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) üçüncü çeyrek sonuna doğru %85’e doğru yükselişi sürdürmeye devam etse de, Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi kapsamında bugün herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Merkez Bankası bugün faiz kararını saat 14:00’da açıklayacak.

Dolarda hedef fiyat kaç TL? Faiz kararı doları nasıl etkileyecek?

TL’nin değer kaybı artmaya devam ediyor

Dolar/TL dün gün içerisinde 17.6920'ye kadar yükseldikten sonra gün sonunu 17.6 seviyesinde tamamladı. Kur şu dakikalarda ise 17.60 TL seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.


Bu veriler kapsamında ise TL'nin Nisan ayının başından itibaren değer kaybı yüzdelik olarak 15.5. Yılbaşından beri yaşanan kaybı ise yüzdelik 25.1 seviyesinde.

Diğer bir yandan ise Hazine ve Maliye Bakanı olan Nureddin Nebati başkanlığında dün gerçekleştirilmiş olan Fiyat İstikrarı Komitesi'nde güncel enflasyon gelişmeleri değerlendirmeye alındı. Toplantı kapsamında kış öncesinde doğalgaz depolama ünitelerinin tümünün en üst kapasiteye ulaştırılmasına ve beraberinde enerji tasarrufuna yönelme kararları alınarak, toplantı bitirildi.

Türkiye'nin toplam 5 yıllık CDS'i geçmiş haftalarda 900 puana yaklaştıktan bir süre sonra dün gün sonunu 828/839 puandan tamamladı.

CDS'in 900 baz puana yaklaşmış olması, dış borçlanma maliyetini çift haneye getirdi. Düşük rezervler yeni bir döviz kaynağı olmadan; kur politikaların uzun vadeli olarak sürdürülebilir olmadığı endişeleri birçok kişi tarafından dile getiriliyor. TCMB tüm rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanması ile TL'nin çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim olmuş durumda.

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler