Doğal gaz krizi petrol fiyatlarına nasıl yansıyor?

Avrupa'da yaşanan enerji krizi sebebiyle elektrik üretimi için daha fazla petrol kullanılmasının, talebi artıracağına yönelik beklentiler artarken bu durum petrol fiyatlarına da yansıdı.

Doğal gaz krizi petrol fiyatlarına nasıl yansıyor?

Petrol fiyatları, ABD'deki stoklarda yeni düşüşler yaşandığına ilişkin veriler ve Avrupa'da yaşanan enerji krizi sebebiyle elektrik üretimi için daha fazla petrol kullanılmasının, talebi artıracağına yönelik beklentiler de yükselmeye devam etti. 

Doğal gaz krizi petrol fiyatlarına nasıl yansıyor?

New York'ta vadeliler Salı günü rallisine devam etti ve 72 doların üzerine yükseldi. Diğer finansal varlıklar da haftanın ikinci gününde de düşüşünü sürdürdü. Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda, ABD stoklarının geçen hafta 3,67 milyon varil düştüğü aktarıldı. Bu düşüşle beraber, Çarşamba günü açıklanacak resmi rakamlarla doğrulanması durumunda haftalık bazda üst üste dördüncü kez düşmüş olacak.

Rusya'nın Avrupa'ya aktardığı doğal gazı azaltmasıyla doğal gaz fiyatları rekor üstüne rekor kırarken, artan doğal gaz fiyatları ve nükleer enerji santrallerinde devam eden bakım çalışmaları, Fransa'nın kendi ihtiyacını karşılamak için elektrik ithalatını artırmasına ve petrol kullanmasına yol açıyor. 

Salgın sonrası toparlanmaya işaret eden petrolde yaşanan ralli Omicron varyantının kısıtlamalara neden olarak talebe ket vuracağına ilişkin endişelerle son birkaç ayda düşüş göstermişti.

Doğal gaz krizi petrol fiyatlarına nasıl yansıyor?

Asya'da tüketimde görülen yumuşama sinyalleri ve ham petrol piyasa yapısının önemli derecede zayıflaması yakın dönemde arz fazlası bir piyasaya işaret ediyor. 

''Omicron endişelerinin gelgitli yapısı petrol piyasasını sarsmaya devam edecek ve yıl sonunda düşen işlem hacmi oynaklığı artıracak.'' diyen Vanda Insinghts kurucusu Vandana Hari, ''Günlük fiyat değişimlerinde yüzde 2 - 4 arasında oynamalar gelecek iki hafta için norm hâline gelebilir.'' değerlendirmesini yaptı. 

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,5 oranında artışla 71,46 dolara ulaştı.

Şubat vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 yükselerek 74,22 dolara çıktı. 

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler