Devletten destek üstüne destek! Doğalgaz yardımı, elektrik faturası yardımı ve daha fazlası

İhtiyaç sahibi vatandaşlara devletten destek üstüne destek müjdesi geldi. Özellikle gelen zamlardan sonra ihtiyaç sahibi ailelere destek verileceği açıklandı.

Devletten destek üstüne destek! Doğalgaz yardımı, elektrik faturası yardımı ve daha fazlası

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardım adı altında pek çok para ödemesi yapılmaktadır. Verilen sosyal desteklerde ailelere verilen destekler farklı adlarda verilmektedir. Özellikle doğalgaz ve elektriğe gelen zam haberinden sonra verilecek destek ödemeleri bir hayli daha önem kazandı. Peki, devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen yardımlar nelerdir? Nasıl başvuru yapılır?

Dar gelirli vatandaşlara devlet elini uzattı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen sosyal yardım programları ihtiyaç sahipleri tarafından desteklenmektedir. Bakanlık tarafından yardım adı altında birçok program dahilinde para yapılırken, son destek programı olarak Aile destek programı eklendi. Fakat verilen destekler bunlarla sınırlı kalmıyor. İşte, verilen destekler…

İhtiyaç sahibi ailelere 600 TL

Devlet desteği

Aile Destek Programı adı altında ihtiyaç sahibi evlere aylık 600 TL’ye varan nakit desteği verilmektedir. Aile içinde kişi başına düşen aylık gelir 450 TL ve altında olan kişilere 600 TL, 450 TL ve 911 TL arasında olanlara 550 TL, 911 TL ile 1372 TL arasında olanlara 500 TL, 1372 TL ile 1833 TL arasında olanlara ise 450 TL ödeme yapılmaktadır. 2022 yılı Haziran ayı ile 2023 yılı Mayıs ayı arasında olan 12 aylık dönemde verilecek olan Aile Destek Programı son ödeme dönemi 2023 yılının Mayıs ayı olmaktadır.

Gıda yardımı

Sosyal güvencesi olmayan ailelere ya da sosyal güvencesi olup da hane içinde kişi başına düşen aylık gelir net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması için gıda yardımı veriliyor.

Hasta ve yaşlıya bakana 1797 TL

Evde bakım parası olarak da adlandırılan bu ödeme %50 ve üzeri engel raporu olan kişilerin bakımını üstlenen yakınlara verilmektedir. Engelli ve yaşlı bakım maaşı 1797 TL olarak belirlendi.

Genel Sağlık Sigortası

Ev içerisinde kişi başına düşen geliri 1192 TL ve altında olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primi 143 TL tutarında devlet tarafından ödenmektedir. Gelir tespiti yapılabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapılması şarttır.

Elektrik yardımı

Elektrik faturasını ödemekte zorlanan dar gelirli vatandaşlar başvuru yaptıktan sonra evde yaşayan kişi sayısı ve gelen fatura tutarına göre elektrik yardımı almaktadır. Yardımdan faydalanmak için PTT’ye giderek kimlik belgesi ve evin elektrik faturasını sunmak yeterli olacaktır.

Devlet desteği

Konut yardımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere ev yapılabilmesi için 40 bin TL verilmektedir. Eğer prefabrik ev yapılacak ise 30 bin TL, evin içinde bakım yapılacaksa 20 bin TL yardım verilmektedir.

Doğum parası

Yeni doğum yapmış olan kişilere bir defaya mahsus olarak ödenecek olan doğum parası çocuğa göre değişiklik göstermektedir. Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü ve daha sonrakiler için 600 TL ödenmektedir. Doğum parası başvuruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yapılmaktadır.

Eşi vefat etmiş kadınlara

Eşini kaybetmiş olan ve SGK’sı olmayan muhtaç kadınlara aylık 275 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme dul parası değil sadece muhtaç olan kadınlara verilen yardım parasıdır.

Asker ailesi yardımı

İhtiyaç sahibi bir kişi askere gideceği zaman evli ise eşine, bekar ise annesine, annesi hayatta değilse babasına yardım verilmektedir. Aylık 275 TL olan ödeme iki ayda bir 550 TL olarak PTT’ye yatırılmaktadır. En fazla 12 ay olarak verilen ödemeye başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat yapılmalıdır.

Öksüz – yetim aylığı

Devlet tarafından annesi, babası ya da her ikisi de ölmüş olan 18 yaş altı çocuklara aylık 100 TL olmak üzere her iki ayda bir 200 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme öksüz-yetim aylığı olarak bilinmektedir.