Çin'le İran arasında 400 milyar dolarlık yatırım anlaşması

Çin'le İran arasında petrol karşılığı 400 milyar dolarlık yatırım anlaşması yapıldı.

Çin'le İran arasında 400 milyar dolarlık yatırım anlaşması

ABD’nin yaptırım uyguladığı Çin ve İran dışişleri bakanları, cumartesi günü 25 yıllık bir iş birliği anlaşması imzaladı.

İran devlet medyasına göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, mevkidaşı Cevat Zarif’e “İki ülke arasındaki ilişkiler şimdi stratejik ortaklık seviyesine ulaşmış durumda ve Çin, İran ile ilişkilerini kapsamlı bir şekilde geliştirmek istiyor” dedi.

İlişkilerin şu anki durumdan etkilenmeyeceğini ama kalıcı ve stratejik olacağını belirten Wang, “İlişkilerini bir telefon aramasıyla değiştiren bazı ülkelerin aksine, İran ilişkilerinde bağımsız bir şekilde karar veriyor” dedi.

Wang, Tahran’da anlaşma imzalanmadan önce Başkan Hasan Ruhani ile görüştü. Anlaşma ile birlikte Çin’in enerji ve altyapı gibi sektörlerde yatırım yapması bekleniyor.

Ruhani, anlaşmayla ilgili “İki ülke arasındaki iş birliği, nükleer anlaşmanın uygulanması ve Avrupalı ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesi açısından çok önemli. Koronavirüs aşıları konusundaysa Çin’den daha fazla aşı sağlamasını istiyoruz” dedi.,

New York Times’ın haberine göre, anlaşma bankacılık, telekomünikasyon, liman, demiryolları, sağlık ve bilgi teknolojileri gibi birçok sektöre Çin’in 400 milyar dolarlık yatırım yapmasını öngörüyor. Karşılığındaysa Çin İran’dan düzenli olarak büyük bir iskontoyla petrol tedarik edecek.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye ziyaretinin ardından İran'a gitti

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 6 ülkeyi kapsayan bölge ziyaretleri kapsamında geçtiğimiz perşmebe günü akşam saatlerinde Ankara'ya gelmişti.

Wang Yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı. Ayrıca, bölgesel ve uluslararası güncel konular hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Tahran ve Pekin yönetimleri, İran'ın Çin'in başlattığı "Kuşak ve Yol" projesine katılımını öngören 25 yıllık iş birliği anlaşmasını imzaladı.

Ekonomik ve güvenlik alanlarının ön planda tutulduğu çeşitli alanlarda iş birliğini öngören anlaşmalar, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin iki günlük Tahran ziyareti sırasında gerçekleşti.

Anlaşmalar Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif tarafından imzalandı. İran, konuyla ilgili kamuoyuna detay vermedi.

Ancak konuya vakıf kaynaklar, geçen yıl New York Times gazetesi tarafından ele geçirilen 18 sayfalık taslak metinde fazla bir değişiklik olmadığını belirtiyor.

Taslağa göre Çin, gelecek 25 yıl içinde bankacılık, telekomünikasyon, limanlar, demiryolları, sağlık hizmetleri ve bilgi teknolojisi de dahil olmak üzere onlarca alanda İran'a 400 milyar dolarlık yatırım yapacak. Buna karşın Çin, İran'dan düzenli ve büyük ölçüde indirimli olarak İran petrolü alacak.

Ayrıca anlaşma ortak eğitim ve tatbikatlar, ortak araştırma ve silah geliştirme ile istihbarat paylaşımı da dahil olmak üzere askeri işbirliğinin derinleştirilmesini öngörüyor.

İki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve İran'ın, Çin'in başlattığı "Kuşak ve Yol" projesine katılımını öngören adım, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2016 yılındaki Tahran ziyaretinde ilk defa gündeme gelmişti.

Etiketler