Çin'den büyük hamle! Gizli emtia rezervlerini kullanacak

Çin, yükselen emtia fiyatlarına karşı gizli ve büyük rezervlerine başvurmayı planlıyor.

Çin'den büyük hamle! Gizli emtia rezervlerini kullanacak

Çin, yükselen emtia fiyatlarına karşı gizli ve büyük rezervlerine başvurmayı planlıyor.

Piyasadaki fiyatlar üzerindeki kontrolünü kuvvetlendirmek için domuz eti stoklarını artırmayı planlayan Çin, öte yandan kömür rezervi altyapısının daha hızlı inşa edilmesi için de çalışmalara başladı.

Ayrıca yükselen enerji maliyetleri için de tavan fiyat uygulamaya hazırlanan Çin, artan endüstriyel metal fiyatlarını düşürmek için son kullanıcıya doğrudan bakır, alüminyum ve çinko satışı yapmayı planlıyor.

Çin, devlet rezervlerinde ne kadar emtia varlığı tuttuğunu kamuoyuna beyan etmiyor fakat hükümetin fiyatlardaki yükselişi kısıtlamak için gizlice emtia stokladığı herkes tarafından biliniyor.

''Devlet rezervlerinin kullanılması piyasaya istikrar getirebilir''

ING Bank Çin Baş Ekonomisti İris Pang, devlet rezervlerinin kullanılmasının kendi kendini besleyerek negatif bir psikolojik fiyat döngüsü oluşturacağını belirtti ve ''Spekülatörleri uzun pozisyon almaktan vazgeçirerek piyasaya istikrar getirebilir.'' dedi.

Habere göre, talep edilen metal miktarında bir alt sınır olacak. Bakır için bu sınır en az 500 bin ton ve bu talep aylık olarak yapılabilecek. Ayrıca alt sınırdan dolayı bu düzenlemeler büyük firmalarla sınırla kalacak.

Emtia fiyatları son 10 senenin en yüksek seviyelerine ulaşırken global toparlanma da günden güne hız kazanıyor. Bu da imalatçıların artan fiyatları tüketicilere yansıtmak zorunda kalacağına ilişkin kaygıları artırıyor.