Büyükbaş hayvan eti satışlarında yüzde 30-35 oranında indirim uygulanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri marketleri kapsamında büyükbaş hayvan eti satışlarında yüzde 30-35 oranında indirim uygulanacağını aktardı açıkladı.

Büyükbaş hayvan eti satışlarında yüzde 30-35 oranında indirim uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde DSİ tarafından yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralinin açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, kalkınmanın temel altyapısı olan nüfus artışı ve teknolojideki ilerlemelerle gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyulan enerjinin en önemli kaynaklarından birinin su olduğuna değindi.

Erdoğan, petrol, kömür, doğal gaz gibi dünyanın sınırlı kaynaklarını bilinçsizce tüketen fosil yakıtların aksine suyun yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğuna dikkati çekti. Ayrıca Erdoğan, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

"Ayrıca fosil yakıtlar, hava kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok probleme de sebep olmaktadır. İklim değişikliği tartışmaları, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının güvenliğini daha fazla artırmaktadır. Ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji üretiminde en önemli olanağı su kaynaklarıdır. Coğrafi altyapımız bize bu noktada önemli ayrıcalıklar sağlıyor. Sudan elektrik üretimi, çevre kirliliğine neden olmayan, kullanılan su miktarını düşürmeyen ve kalitesini bozmayan özelliği ile dikkat çekmektedir.

Hidroelektrik santralleri için kurulan barajlar, sulamadan balıkçılığa ek olarak birçok fırsatı beraberinde getiriyor. Ülkemiz gibi kaynakları sınırlı bir ülke için sudan elektrik üretimi sayesinde yurt içinde kalan paranın kritik kalkınma yatırımlarında kullanılması minimum ölçüde diğer konular kadar önemlidir. Hükümete geldiğimiz sırada bu anlayış ile birlikte hidroelektrik yatırımları seferberliği başlattık."

Büyükbaş hayvan eti satışları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamunun bu yatırımlarla görevli kuruluşu DSİ Genel Müdürlüğü ile birlikte özel sektörü de etkin biçimde hidroelektrik santralleri inşasına yönelttiklerini dile getirdi.

Yusufeli Barajı yıllık 1,9 milyar kilovatsaat katkı sağlayacak

Erdoğan, Ilısu Prof. Doktor Veysel Eroğlu, Deriner, Ermenek, Borçka, Batman ve Obruk gibi yüksek kapasiteli hidroelektrik santrallerini Türkiye’ye kazandırdıklarını aktardı. Ayrıca Erdoğan; "Ülkemizin elektrik üretim kapasitesine yıllık ortalama 1,9 milyar kilovatsaat oranında katkı sağlayacak en yüksek barajımız olan Yusufeli de bitme aşamasında." dedi.

Erdoğan, hidroelektrik potansiyelini daha hızlı harekete geçirmek için 2003’da özel sektörün bu konudaki yatırımlarının önünü açarak tarihi bir adım attıklarını hatırlattı. Ayrıca Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu sayede hidroelektrik üretim gücümüzü kısa sürede 2,5 kat artırdık. Bu doğrultuda kapasitemizi 44 milyar kilovatsaatten 110 milyar kilovatsaate çıkardık. Mevcut durumda Türkiye’nin toplam kurulu gücünün üçte birini hidroelektrik oluşturmaktadır. Bununla birlikte ülkemizde yanan her 3 lambadan birinin elektriği, su kaynaklarımızdan gelmektedir. Bugün dünyada dokuzuncu sırada bulunduğumuz hidroelektrik gücümüze, 34 yeni tesis daha ekliyoruz. 34 hidroelektrik santralimiz kamu ve özel sektör ortaklığı ile 20 farklı şehirde faaliyete geçecek. Üstelik bu santral 653 kilovatsaat kurulu güce ve yıllık 2,3 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahiptir. Yatırım bedeli 16 milyar TL’yi bulan bu santraller ülkemize yıllık 2,7 milyar TL ekonomik anlamda katkı sağlayacaktır. Kendilerini 6 yılda amorti edecek hidroelektrik santrallerimiz sonrasında uzun yıllar süresince ekonomimize katma değer sağlamaya devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 senede ülkeye, bugün açılışını yapacaklarıyla beraber 605 yeni hidroelektrik santrali kazandırmak ve toplam rakamı 730'a çıkarmakla gurur duyduklarını sözlerine ekledi.

"Her zaman şunu dile getirdim, su medeniyettir"

Erdoğan, kendi iktidar dönemlerinden önce bu sayının yalnızca 125 olduğunu da dikkat çekti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sulama ve içme suyu amaçlı olanlarla beraber artık toplam baraj sayımız 930'a varmıştır. Türkiye’mizin toplam su depolama kapasitesini 180 milyar metreküpün üzerine çıkarmamız neticesinde en kurak mevsimlerde dahi artık susuzluk yaşamıyoruz. Elbette ki hidroelektrik santralleri için inşa ettiğimiz barajların önemli bir bölümü illerimize içme suyu sağlama ve sulama amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sayısını 370'e çıkardığımız tesislerle Türkiye nüfusunun üçte ikisine toplamda 4,9 milyar metreküp sağlıklı ve sürekli içme suyu sağlayacak yatırımlar gerçekleştirdik. Her zaman şunu dile getirdim, su medeniyettir. Suyunuz varsa medenisiniz, suyunuz yoksa gayri medenisiniz. Hatta Türkiye sınırlarını da aşıp denizin altına döşediğimiz borularla KKTC'ye su sağladık. Laf üretmedik, iş ürettik."

Büyükbaş hayvan eti satışları

Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Büyükbaş hayvanlarda da yüzde 30-35 oranında indirimle satış yapmaya başlayacağız. Bu sayede, piyasaların dengesini bozanları da hizaya getirecek." dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarım Kredi Kooperatifi 30 ile 40 arasında çeşitli üründe de hızla indirime gidecek. Yönergemiz şu, kar amacıyla çalışmayacaksın, vatandaşını koruyacaksın." diyerek sözlerini noktaladı.

Melisa KOZLU/BirBorsa

Etiketler