ABD'de üretici fiyatları salgın sürecinden sonra ilk kez düşüşe geçti

Üretici fiyatları da Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketici enflasyonu sonrasında ekonomistleri hayrete düşürdü.

ABD'de üretici fiyatları salgın sürecinden sonra ilk kez düşüşe geçti

ABD'de tüketici enflasyonunun ardından üretici fiyat endeksi de ekonomistleri hayrete düşürdü. Üretici fiyatları Covid-19 salgın sürecinin başından beri ilk kez düştü. Yapılan tahminlerin tersini düşen Üretici Fiyat Endeksi sonrasında Fed’in Eylül ayı 50 baz puan faiz artış beklentisi yüzde 68'e yükseldi. Ayrıca Fed'in 75 baz puan artıracağı düşüncesi tüketici fiyatları endeksi açıklanmadan yüzde 68 seviyesinde yer alıyordu.

üretici fiyatları

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre; Temmuz 2022 tarihinde Haziran 2022’ye göre yüzde 0,2 artması tahmin edilen üretici fiyatları yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Haziran ayında fiyatlar yüzde 1 oranında yer alırken, mayıs ayında yüzde 0,8 artmıştı. Ayrıca temmuz ayında gıda ve enerji dışında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış gösterdi. Haziran ayında artış yüzde 0,4 seviyesinde yer alıyordu.

Yıllık baz olarak incelendiğinde üretici fiyatları Temmuz 2022’de geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 9,8 artış gösterdi. Üstelik gıda ve enerji dışında fiyatlar yıllık yüzde 7,6 oranında yükseldi. Ekonomistler ise üretici fiyatlarının Temmuz 2022’de yüzde 10,4 oranında yükseleceğini düşünüyorlardı.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında

Amerika Birleşik Devletleri’nde haftalık işsizlik maaşı başvuruları 6 Ağustos ile biten haftada 262.000 ile beklentilerin altında bir başvuru yapıldığı görülüyor. Ekonomistler işsizlik maaşı başvurularının yaklaşık olarak 263.000 seviyesinde olacağını​ tahmin ediyorlardı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan ve mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre; 30 Temmuz ile biten haftada 260.000 olarak açıklanan işsizlik maaşına başvuru sayısı 248.000 olarak revize edildi. ​

Melisa KOZLU/BirBorsa

Etiketler