Bu hafta dünya borsalarında neler oldu?

16 Nisan ile biten haftada dünya piyasalarında ne gibi gelişmeler oldu? Detaylar...

Bu hafta dünya borsalarında neler oldu?

Bu hafta öncelikle uzun zamandır piyasalarda tedirginliğe neden olan enflasyon verilerinin korkulacak boyutta olmadığı anlaşıldı.

Aşılama çalışmalarında sağlanan ilerleme ve ekonomiye yönelik iyimserlikle beraber pay piyasalarında yükseliş eğilimi ve rekorlar devam etti.

Bu hafta piyasaların odağında ABD'nin enflasyon verileri bulunuyordu. Veriler, mart ayında aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 2,6 ile beklentilerin biraz üzerine çıktı.

Ülkede aylık enflasyon 2012 yılının ağustos ayından bu yana kaydedilen en büyük yükselişi gösterirken, yıllık enflasyon da Ağustos 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Enflasyon verisi tahminleri aşmasına rağmen, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi düşüş eğilimi göstererek yüzde 1,53'e kadar geriledi. Analistler, tahvil piyasasında enflasyonun çok daha hızlı artabileceği endişelerinin şimdilik ortadan kalkması ve ABD'deki tahvil ihalelerinin başarıyla gerçekleştirilmesi ile alımların güçlendiğini belirtti.

Emtia fiyatları, bu hafta ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserlikle pozitif seyretti. Haftalık bazda brent petrolün varil fiyatı yüzde 5,7 oranında değer kazanarak 66,5 dolara, bakırın libresi de yüzde 3,7 yükselişle 4,2 dolara ulaştı.

Küresel piyasaların bir diğer odak noktası da kripto paralardaki hareketlilikti. Bitcoin 64.854 dolarla tarihi zirvesini yenilemesinin ardından 62 bin dolar seviyesinde dengelendi.

Fed: Ekonomik faaliyet ılımlı şekilde hızlandı

Fed Başkanı Jerome Powell, hafta içi katıldığı bir etkinlikte, faiz artırımından önce tahvil alımlarının azaltılacağını açıkladı. Powell, "Geçen aralık ayından bu yana hedeflerimize yönelik önemli ilerlemeler kaydettiğimizde varlık alımlarını azaltacağımız zamana ulaşacağız. Bu, büyük olasılıkla faiz oranlarını yükseltmeyi düşündüğümüz zamandan çok önce olur." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in hafta içi yayımlanan "Bej Kitap" raporu ise ülkede ekonomik faaliyetin şubat sonundan nisan başına kadar olan süreçte ılımlı şekilde hızlandığına ve tüketici harcamalarının güçlendiğine işaret etti.

Hafta genelinde alıcılı seyreden ABD borsalarında, bir önceki hafta kapanışına göre S&P 500 endeksi yüzde 1,57, Dow Jones endeksi ise yüzde 1,36 artış ile tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını yaparken, Nasdaq endeksi yüzde 0,58 oranında değer kaybetti.

Avrupa borsaları bu hafta çoğunlukla pozitif seyretti

ECB'nin faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor fakat Lagarde'ın yılın ikinci çeyreğinde tahvil alım programının hızı üzerine olası değişikliklere ilişkin ipucu vermesi bekleniyor.

ECB Başkanı Lagarde, hafta içi yaptığı açıklama ile, Euro Bölgesi ekonomisinin hala parasal ve mali teşviklerle ayakta durduğunu belirterek, ekonomide tam toparlanma sağlanana kadar bu teşviklere son verilemeyeceğini söyledi.

Bu hafta açıklanan verilere göre Almanya'da enflasyon beklentiler doğrultusunda mart ayında yıllık yüzde 0,5 artarken, İngiltere'de sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1 artışlar tahminleri aştı.

Euro Bölgesi'nde de enflasyon aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 1,3 artışla beklentilere paralel bir seyir izledi.

Bu gelişmelerle yükseliş eğilimini üst üste ikinci haftaya taşıyan euro/dolar paritesi, haftayı yüzde 0,7 değer kazanarak 1,1979'dan tamamladı.

Haftalık olarak bakıldığında; Almanya'da DAX endeksi 15.473 puanla tarihi zirvesini görmesinin ardından haftayı yüzde 1,48 artışla rekor kapanış olan 15.459 puandan tamamladı.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,50 yükselirken, salgının başlangıcından bu yana ilk defa 7 bin seviyesinin üzerinde 7.019'dan kapanış yaptı.

Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,91 ve İtalya'da MIB 30 endeksi de yüzde 1,3 değer kazandı.

Asya borsaları karışık seyretti

Çin ve Japonya borsaları bu hafta satıcılı seyrederken, Güney Kore'de yükseliş kaydedildi.

Çin'de açıklanan ilk çeyrek GSYH verisi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 yükselse de beklentilerin altında kaldı. Çin'in ilk çeyrekte yıllık büyümesi ise yüzde 18,3 oldu.

Japonya'da açıklanan çekirdek makine siparişleri verisi de şubatta yüzde 8,5 gerileyerek beklentileri karşılamazken, ÜFE yıllık yüzde 1 artışla tahminlerin üzerine çıktı.

Çin'de açıklanan ihracat verisinin martta yıllık yüzde 30,6 artmasına karşın öngörülerin altında kalması da Asya borsalarının satıcılı seyretmesinde etkili oldu.

Bu gelişmelerle bu hafta, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,28, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi ise haftayı rekor seviyeyle önceki haftalık kapanışın yüzde 2,1 üzerinde tamamladı.

TCMB, politika faizini değiştirmedi

Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ilk PPK toplantısında, beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19'da sabit tutan Merkez Bankası, karar metninde ise önemli değişikliklere gitti.

Karar metninde, söz konusu karara gerekçe olarak; "Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin gelecek dönemde belirginleşeceği" öngörüsü yer aldı.

Aynı zamanda TCMB, Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik'in yürürlüğe konulduğu bildirildi.

Bu hafta açıklanan verilere göre sanayi üretim endeksi, şubatta aylık olarak yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 8,8 yükselse de beklentilerin biraz altında kaldı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 5,71 artış oldu.

Bankacılık endeksi bu hafta yüzde 4,15 değer kazandı ve son 14 haftanın en iyi performansını gösterdi.

Bu gelişmelerle BIST-100 endeksi haftayı bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,07 değer kazanarak 1.408,13 puandan tamamladı.

Dolar/TL paritesi hafta boyunca sınırlı da olsa düşüş eğilimi göstererek, önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,1 azaldı ve haftayı 8,0718'den kapattı.

Analistlere göre teknik açıdan BIST-100 endeksinde 1.440 ve 1.465 seviyeleri önemli direnç, 1.340 puanı ise destek olarak öne çıkıyor. (AA)

Etiketler