Borsada Kaybetmemek İçin Neler Yapılmalı?

Borsada kaybetmemek için dikkat edilmesi gereken birçok unsur yer almaktadır. Bu unsurların başında ise hırsa yeni düşmeden iyi bir analiz ve strateji ile hareket edilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanız atacağınız her adımda sizlere fayda sağlayacaktır. İşte borsada kaybetmemenin yolları...

Borsada Kaybetmemek İçin Neler Yapılmalı?

Borsada Kaybetmemek İçin Neler Yapılmalı?

Borsada kazanmak kayıpları engellemek için yapılması gereken birçok ayrıntı vardır. Anlık durumlara göre değişen borsa piyasasında doğru adımlar atmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Kazançlı olacağınız yatırımlarda uzun vadeli neticeler alabilirsiniz.

1- Borsada Kaybetmeyeceğini Düşünmemek

Borsada kaybetmeyeceğini sanma yanılsaması en büyük hatalardan biri olarak bilinmektedir. Borsada kaybetmemek için kesinlikten uzak durmanız önerilir. Borsada her yatırımdan az da olsa kazancınızın olacağını düşünmeksizin kayıplar da olabileceğini dikkate almalısınız. Yanılgıya düşmemek için sistemin kendisindeki riskleri ele alabilirsiniz.

2- Yatırım Tavsiyeleri Konusunda Bilgisizlikten Uzak Durmak

Yatırım tavsiyeleri kaybetmemek için önemli bir kriterdir. Fikrinizin olmadığı yatırım alanlarında, platformlarda paranızı harcamamalısınız.

·        İşe baştan başlayarak borsa hakkında bilgi edinmeniz önerilir. Aşamalı olarak ilerleyeceğiniz bir öğrenme süreci oluşturabilirsiniz.

·        Yatırımı yapacağınız hisse senetleri konusunda detayları bilerek işlem yapabilirsiniz. Belirli bir stratejinizin olmaması kaybetmenize neden olabilir. Hangi durumlarda nasıl hareket edeceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

3- Küçük Yatırımcılar Derinliğe Önem Vermek

Küçük yatırımcılar borsada kaybetmemek için derinliğe göre hareket etmelidir. Hisse türünün derinliği az ise bu tür yatırımlardan uzak durarak hacim dengesizliklerinin önüne geçebilirsiniz. Yurtdışında gelişmiş ülkelerdeki ekonomik durumlara da aşina olmanız faydalı olacaktır.

4- Canlı Borsada Alış Sinyallerini Doğru Algılamak

Alış sinyallerini doğru algılamak borsa yatırım süreçlerinde kaybetme olasılıklarını azaltacaktır. Anlık değişimlerde yeni hareketlenmeleri görerek alışa odaklanmalısınız. Aceleci kararların geri dönüşü borsada da kötü olabilmektedir. Aynı seviyede kapanan hisse senetlerine karşı temkinli olmalısınız. İşlem yaparken yüksek kalitede adımlar atmalısınız.

Borsada Kaybetmemek İçin Neler Yapılmalı? - Resim : 1

5- Borsa Yatırımlarında “Değişiklikler Neye Göre Oluyor” Takibi 

Borsa yatırım uygulamalarında ani değişikliklerin neye göre olduğunu etkili biçimde okuyor olmanız gerekecektir.  Korona virüs salgını döneminde belirsizlik ortamı, büyük riskli yatırımlara neden olabilmektedir. Kararların netleşmesini beklemek, sabit fiyatlara dönüşü öncelikli tutmak faydalı olabilir.  Küresel etkisi olan toplumsal sorunlarda belirsizlik süresi uzamaktadır.

6- Likiditesi Yüksek Hisselere Öncelik Vermek

Likiditesi yüksek olan hisse senetlerine öncelik vererek kaybetme riskinizi azaltabilirsiniz. Hangi hisse senedinin yöneticilerinin değerlendirilmesi de kritik bir konudur. Seçtiğiniz firmanın yöneticileri manipülasyon yapmıyor olmalıdır.

7- “Hangi Firmalara” Mesafeli Olacağınızı Tespit Edin

Borsa hisseleri yatırımcılarının dikkat etmesi gereken konulardan biri firma durum değerlendirmesidir. Sermaye artırımı yapan firmalara karşı mesafeli olmanız önerilir.  Kulaktan dolma bilgilerle hisse almamak da etkili olacaktır. Doğru bir danışmanlık firmasıyla görüşerek hisse seçiminizi doğru yapmalısınız. Kaynakları güçlü olan firmaları seçmek daha dengeli yatırımlar için ideal olacaktır.

8- Borsa Yatırımında Hisse Alırken Fiyat Durumuna Bakın

Birden fiyatı yükselen ve aniden düşen hisse senetlerini almamanız önerilir. Yeniden değişme olasılıklarına karşı önlem olarak dengesizliklerden uzak durmalısınız.

9- Canlı Borsa Sektör Değerlendirmesi Yapın

Sık aralıklarla canlı borsa programlarını dinleyerek sektörün nasıl güncelleneceğini değerlendirebilirsiniz. Borsa analizini öğrenmenin en iyi yolu doğrudan analizi yapan kişileri anlama kabiliyetinizi geliştirmektir.

·        Sektör değişimleri diğer ülkelerle olan ekonomik bağlantılar, ekonominin temel kuralları ve değişkenleriyle birliktedir. Küresel etkiler ani değişikliklere neden olabildiği gibi ülke içi anlık durumlar da yatırımınızın yönünü anlık olarak değiştirebilecektir.

·        Çok küçük çaplı yatırımları sadece yatırım yapmış olmak için düşünmemeniz önerilir. Kapsamı vadesi etkileyici olan sektörlerden devam edebilirsiniz.

10- Borsa Yatırım Aracı Kurumunu Doğru Seçin

Borsa yatırım aracı kurumunu doğru seçerek hesabınızı doğru bir kanaldan açıyor olmalısınız. Analizlerine de güvendiğiniz firma seçimi kayıplara karşı daha iyi önlem almanızı sağlayabilir. Olağandışı fiyat ve miktarlara karşı firmanızın uyarılarını mutlaka dikkate almalısınız. Ortak satışı yüksek miktarda olan hisselere karşı önlemleriniz de alınmış olacaktır.