Dünyanın En Unutulmaz Borsacıları ve Hayatları

Dünyanın en unutulmaz borsacıları ve hayatları birçok kişi tarafından heyecanla takip edilen ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. Geçmiş yıllardan günümüze kadar artan para miktarı ve yakalanan başarılar ise bu heyecan ve merakın artmasını sağlamıştır.

Dünyanın En Unutulmaz Borsacıları ve Hayatları

Dünyanın en unutulmaz borsacıları ve hayatları birçok kişi tarafından heyecanla takip edilen ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. Geçmiş yıllardan günümüze kadar artan para miktarı ve yakalanan başarılar ise bu heyecan ve merakın artmasını sağlamıştır.

Söz konusu para olunca birçok kişinin bu konulara rağbet gösterdiğini görmek mümkündür. Özellikle miktar milyar dolarları bulduğunda zenginlik denen kavramın etkileyiciliği ile birçok insanı peşinden koşturduğunu görebilmek mümkündür. İşte bu durum daha fazla para kazanma ve borsaya insanları iten yegâne temellerden birisidir. Sizlere bu yazımız da dünyanın en unutulmaz borsacıları ve hayatları hakkında bilgi paylaşmaya çalışacağız.

Dünyanın En Unutulmaz Borsacıları ve Hayatları

Dünyanın en unutulmaz borsacıları ve hayatları konusunda değinmeden önce yazımızda yer vereceğimiz isimlerin dünyanın en zenginleri listesine adını altın harflerle yazdırdığını belirtelim.  Çeşitli hayat hikayeleri ve başarıları ile isimlerinden oldukça söz etmeyi başaran borsacılar listesinde sizlerle en çok dikkat çeken isimleri paylaşacağız. Ayrıca belirtmek isteriz ki sanırım borsa üzerinde gerek hayat hikayesi ile gerekse başarısı ile birlikte anılan binlerce isim yer almaktadır.

1- Warren Buffett kimdir? Hayatı ve başarısı

Borsa denildiğinde ilk akla gelen isimler arasında yer alan Amerikalı iş adamı Warren Buffett listemizin ilk sırasında yer almaktadır. 20. yüzyılın en önemli yatırımcıları arasında yer alan Warren Buffett, Forbes Dergisi’nin milyarderler listesine 62 milyar dolar civarındaki servetiyle girmeyi başarmıştır.

Ayrıca yine Forbest tarafından düzenlenen “Dünyanın En Zengin İnsanları” listesinde 3. sırada yer almayı başarmıştır. 2020 yılı Mart ayında servetinin yaklaşık olarak 82,5 milyar dolar olduğu bilinmektedir.  Bu durumda borsacıların kendisini sıklıkla takip etmesine neden olmuştur.

Waren Buffet, ilk kazancını 6 yaşındayken babasının bakkal dükkânında 6’lı kola şişelerinin her birinden 5 cent kar elde ederek yapmıştır. 11 yaşına geldiğinde hisse senedi piyasasına hakim olmayı başaran Warren Buffett hisse senetlerini düşük fiyattan alarak yüksek fiyata satmayı başarmıştır. Babasının ısrarları üzerini üniversite eğitimini tamamlamış ve bir süre borsa simsarlığı yapmıştır. Ayrıca kendisini geliştirerek Nebraska Üniversitesi’nde yatırım ilkeleri derslerine girerek eğitim vermiştir.

1956 yılında ilk yatırım ortaklığı olan Buffett Associates Ltd.’yi kuran Warren Buffet hemen bunun peşine 1962 yılında Berkshire Hathaway dahilinde Buffett Partnership’i kurmuştur. Ardından ise tüm zorluklara rağmen Berkshire Hathaway Holdingini işletmeyi başarmıştır. Berkshire Hathaway günümüzde halen dünyanın en büyük 2. holding şirketi olarak bilinmektedir.

30 Ağustos 1930 doğumlu olan Waren Buffett’ın bir sözünü paylaşarak diğer borsa yatırımcımıza geçelim.

“Tanıdığım onca milyarderden öğrendiğim en önemli şey şudur; Para, insanın temel karakteristik özelliği neyse onu öne çıkarır. Görgüsüzsen, paran olduğunda da “milyarder bir görgüsüz” olacaksın demektir.”

2- George Soros kimdir? Hayatı ve başarısı

George Soros, Forbes Dergisi’nin “Dünyanın En Zengin İnsanları” adlı listesine 178. Sırada girmeyi başarmıştır. Borsada düşük fiyattan alarak yüksek fiyata satan George Soros borsa dünyasının unutulmaz isimleri arasına adını yazdırmayı başarmıştır. Ayrıca George Soros borsa dünyasında “ilk arbitrajı yapan kişi” olarak da anılmaktadır.

Macar ve Yahudi asıllı olan George Soros, 1930 yılında Macaristan’ın Budapeşte’de dünyaya gelmiştir. 9 yaşındayken ailesi ile birlikte Nazi İstilası’na uğrayarak zor zamanlardan geçmiştir. George Soros Oxford Üniversitesi’nde ekonomi eğitimini almış ve Avusturyalı profesör Karl Popper’ın öğrencisi olduğu da dikkat çeken detaylar arasında yer almıştır.

George Soros yapmış olduğu yatırımlar kadar yardım ve bağışları ile de bilinmektedir. Ancak bazı kesimler tarafından bu yardım ve bağışların siyasi çıkarlar doğrultusunda olduğunu düşünmektedir. Bu durum ayrıca Soros’un Buffett kadar sevilmemesine neden olmuştur. George Soros aynı zamanda ülkemizde de birçok faaliyette bulunmuştur.

George Soros’un 2020 yılının Mart ayı itibarıyla halihazırda 8,3 milyon dolarlık serveti bulunduğu bilinmekte olup ayrıca 82 yaşında kendisinden 41 yaş küçük Tamiko Bolton ile yapmış olduğu 3. evliliği de oldukça çok konuşulmuştur.

Dünyanın En Unutulmaz Borsacıları ve Hayatları - Resim : 1

3- Mark Mobius kimdir? Hayatı ve başarısı

17 Ağustos 1936’da ABD’de dünyaya gelen Joseph Bernhard Mark Mobius “Yatırım Gurusu” lakabıyla bilinmektedir.

Templeton Emerging Markets Group’un yöneyim kurulu başkanlığını yapan Joseph Bernhard Mark Mobius genellikle altın fiyatları ile ilgili olarak yapmış olduğu değerlendirmeler ile gündeme gelmiştir. Ayrıca Mark Mobius Türkiye ekonomisinin yatırım yapmak için oldukça elverişli olduğu yönündeki açıklaması ile Türkler tarafından sevilen bir borsacı haline gelmiştir.

4- Jim Rogers kimdir? Hayatı ve başarısı

Jim Rogers, 19 Ekim 1942 Baltimore doğumlu olup James Beeland Rogers Jr., Yale Üniversitesi’nde tarih alanında eğitimini tamamlamıştır. 1966 yılında Oxford Üniversitesi’nin felsefe, politika ve ekonomi bölümünde ise ikinci lisans eğitimini almıştır.

Quantum Fonu’nda George Soros ile birlikte olmuş ancak 1970’li yıllarda bu birliktelikten ayrılmıştır. Bu ayrılık sonrasında ise Rogers, Quantum Fonu’nu kurmuştur. Rogers, Quantum Fonu’na 10 yılda 42 kat büyüme sağlamış ve ayrıca  Rogers International Commodities Index (RICI) kurmuştur.

Borsa dünyasının önemli isimleri arasında yer alan Jim Rogers borsa dünyasının önemli isimlerini arasında yer almayı başarmıştır. Rogers, yatırım yapma fikri için Türkiye’yi değerlendirdiğini söyleyerek ayrıca Türk borsacıları heyecanlandırmayı başarmıştır. Dünya çapında önemli fuarlar ve sergilerde borsa ve yatırımlar hakkında önemli demeçler vermiştir.

5-John Paulson kimdir? Hayatı ve başarısı

1980 yılında Harvard Üniversitesi’nin İşletme bölümünden mezun olmuş olup 2019 yılında Forbes Dergisi tarafından yapılan “En Zengin 400 Amerikalı” listesinde 168. Sırada yer almayı başarmıştır. 2020 yılının Mart ayı itibarıyla 4,2 milyon dolarlık servete sahip olan John Paulson2013 yılında altında görülen ciddi düşüşler nedeniyle servetinin büyük bir bölümünü kaybetmiştir.

Ancak bu olay olmadan önce finansal sistemin çöküşünde milyonlarca yatırımcı zarara uğramışken o kar etmeyi başarmıştır. Hatta o dönem 20 milyar dolarlık bir kar elde etmeyi başarmıştır.

En Çok Beğenilen 10 Borsa Filmi

Bazı borsacıların hayatlarının filmlere bile konu olduğunu görebilmeniz mümkündür. Hazır buna değinmişken sizlere en çok izlenen ve beğenilen 10 borsa filmini listeleyelim

·         Wall Street (1987)

·         Wolf of Wall Street – Para Avcısı (2013)

·         Margin Call – Oyunun Sonu (2011)

·         Kazan Dairesi - Boiler Room (2000)

·         Rogue Trader (1999)

·         Inside Job (2010)

·         Wall Street 2,  Money Never Sleeps - Borsa 2, Para Asla Uyumaz (2010)

·         Smartest guy in the room - Enron: En zeki çocuklar (2005)

·         Arbitrage - Arbitraj (2012)

·         Too Big to Fail - İflas Etmek için Çok Büyük (2011)

Dünyanın En Unutulmaz Borsacıları

Dünyanın en unutulmaz borsacıları hakkında sizlere kısa ve öz bir şekilde bilgi vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra sizlerde hikâyesini ya da başarılarını merak etmiş olduğunuz borsacıları hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlere bildirebilir ve çeşitli hikâyelerinizi paylaşabilirsiniz.