Borsa Yatırımlarına Sert Uyarı! Hisselerden Çıkış Sürüyor!

Borsa yatırımlarında geçen hafta yatırımcılar hisse senetlerinden tam 19 milyar dolar çekerek, bu yılın en büyük çıkışını gerçekleştirdi. Borsa İstanbul ve dünya borsalarında çıkışın devam etmesi risk iştahındaki azalma nedeniyle devam edebilir.

Borsa Yatırımlarına Sert Uyarı! Hisselerden Çıkış Sürüyor!

Borsalardan gelen çıkışlar artarak devam ediyor. Yatırımcılar, hisse senetlerinde artan risklerin etkisiyle güvenli limanlara yöneliyorlar. Yatırımcılar, geçtiğimiz hafta hisse senetlerinden yaklaşık 19 milyar dolar çekerek, artan tahvil getirileri ve Federal Rezerv (Fed) endişeleri arasında yılın en yüksek çıkışını gerçekleştirdi.

Bu rekor çıkış, Bank of America'nın faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği ihtimalini değerlendirmesiyle gerçekleşti. Bank of America verilerine göre, hisse senetlerinde geçtiğimiz hafta 18.96 milyar dolarlık çıkış kaydedildi. Bu, Aralık 2022'den bu yana görülen en büyük haftalık çıkışı temsil ediyor.

Çıkışlar, Fed'in geçtiğimiz hafta düzenlediği politika toplantısının ardından hız kazandı. Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceği uyarısında bulundu. Powell'ın açıklamalarının ardından tahvil getirileri yükseldi ve 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 4.49'a yükseldi. Ayrıca, 2 yıllık Hazine tahvili getirisi de 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Yatırımcılar Hisse Senetlerinden Çıkıyor: Yüksek Risk ve Fed Endişeleri

Analistler, uzun vadede daha yüksek faiz oranlarının hisse senetleri için sorun yaratabileceğini ve faiz oranlarının yüksek kalması durumunda piyasanın 2024'e doğru zorlu bir döneme girebileceğini belirtiyor. Bank of America stratejisti Michael Hartnett, 2023'ün ilk yarısında "resesyon olmamasının" ilk sürpriz olduğunu ve 2023'ün ikinci yarısında ise "uzun süre daha yüksek faiz oranları" ve daha sıkı finansal koşulların gözlemlendiğini ifade ediyor.

Hartnett, yüksek faiz oranlarının yanı sıra piyasalarda yüksek volatilite riskini de artırdığına dikkat çekiyor. Ayrıca, Bank of America bu yıl resesyonu temel senaryo olarak görmese de ekonominin 2024 için "sert bir inişe doğru ilerlediğine" dair işaretlerin ortaya çıktığını söylüyor.

Tahvil piyasasının kötü şöhretli resesyon sinyali olan 2-10 Hazine getiri eğrisi de geçtiğimiz hafta 110 baz puan daha dikleşti. Bank of America verilerine göre, işsizlik oranı yüzde 3.8'e yükselirken, kişisel tasarruf oranı da yüzde 4-5 aralığında artış gösterdi.

Etiketler