Borsa Yatırımcıları Dikkat Balinalar Borsadan Kaçıyor!

Borsa İstanbul ve global borsalarda yatırım yapan bireysel yatırımcılara uyarı niteliğinde bir olay yaşandı. Bank of America'nın değerlendirme raporlarından edinilen bilgiye göre piyasalardan 16,9 milyar dolar çıkış yaşandı.

Borsa Yatırımcıları Dikkat Balinalar Borsadan Kaçıyor!

Bank of America tarafından derlenen EPFR raporuna göre, 20 Eylül'de sona eren haftada küresel hisse senedi fonlarından toplamda 16,9 milyar dolarlık bir çıkış yaşandı. Bu çıkışın özellikle ABD hisse senedi fonlarından kaynaklandığı görüldü ve aynı dönemde Avrupa hisselerinden gelen sermaye çıkışı 28 haftaya ulaştı.

Bank of America stratejisti Hartnett, yüksek faiz oranlarının 2024 yılında ciddi bir ekonomik daralmaya neden olabileceğini ve finansal piyasalarda "patlama ve çöküşlere" yol açabileceğini ifade etti. Hartnett'a göre, hisse senetlerinin gelecekteki performansı için önemli bir gösterge, tahvil getirilerinin düşmesi durumunda bu yılın piyasa liderlerinin nasıl tepki vereceği olacak. Düşük getiriler, ABD'li ev inşaatçıları ve yonga üreticileri gibi sektörlerde yeni bir ralliyi tetiklerse "Bull5000" senaryosu oluşabilir, ancak bu sektörler kazanç sağlayamazsa "son faiz artışını satıp 'Bear4000'e geri döneceğiz" dedi.

Borsa düşer mi?

20 Eylül haftasında küresel tahvil fonlarına ise 2,5 milyar dolarlık bir giriş oldu, ancak nakit fonlardan 4,3 milyar dolarlık çıkış yaşandı.

Küresel hisse senedi fonlarına girişlerde teknoloji sektörü öncülük ederken, enerji sektörü Mart ayından bu yana en büyük girişi kaydetti. En büyük sermaye çıkışları ise finans ve sağlık sektörlerinde yaşandı.

Bu gelişmeler, yatırımcılar ve piyasa analistleri tarafından yakından takip ediliyor, çünkü finansal piyasalardaki dalgalanmalar gelecekteki yatırım stratejilerini etkileyebilir.

Etiketler