Borsa temel analiz nedir? Temel analiz ne işe yarar?

Tüm dünya piyasalarında herhangi bir piyasada işlem yaparken kâr amacı güdülerek yapılan 2 çeşit stil var ve bunlar teknik ve temel analiz olarak ikiye ayrılır. Bugün sizler için temel analizi makalemize konu ediyoruz.

Borsa temel analiz nedir? Temel analiz ne işe yarar?

Temel analiz, bir kripto para biriminin ya da bir şirketin içsel değere sahibi olduğu varsayımına dayanır. Başarılı bir yatırımcı olmak için, teknik analizin yanında temel analizi de bilmeniz önemlidir. Temel analiz, yatırım yaptığınız enstrümanların gerçek piyasa değerini belirlemenizi sağlar. Bir varlığın uygun değerlemesini belirlemeye çalışır.

Temel analiz, bir varlığın gelecekteki potansiyelinin sadece önceki performansa dayanmaması gerektiğini varsayar. Söz konusu pazarı etkileyebilecek hem mikro ekonomik hem de makroekonomik şartları dikkate alır.

Bu sebeple, FA'nın dış faktörlerin bir şirketin ya da projenin performansını nasıl etkileyebileceğini belirlemeye çalıştığını varsaymak doğru olarak görülebilir.

Özellikle hemen belirgin olmayan faktörler. Bu düşünceler, bir şirketi yönetmek ve bu liderlerin geçmişte diğer firmalarda nasıl geliştiği gibi daha az somut ve daha niteliksel yönlere odaklanır.

Temel analiz ayrıca sektöre özel pazarı ve bu pazardaki bir ürün ya da hizmetin gelecekteki potansiyelini çok daha iyi anlamayı amaçlar. Nihayetinde amaçları, söz konusu varlığın gerçek fiyatıyla karşılaştırılabilecek nicel bir fiyat bulmaktır. Başka bir deyişle, FA, bir şeyin çok yüksek ya da çok düşük olarak derecelendirildiğini belirlemeye yardımcı olabilecek bir yoldur.

Geleneksel olarak hisse senetlerini değerlemek için kullanılsa da, temel analiz, kripto para birimleri de olmak üzere nerdeyse tüm varlık türleri için geçerlidir.

BirBorsa / Cem Arslan

 

Etiketler