Bayrak Formasyonu nedir?

Bayrak formasyonları piyasalarda yatırımcılar tarafından mutlaka bilinmesi gereken bir formasyon çeşididir. Bu bilgisi olmayan bir teknik analist ya da borsa yatırımcısı mutlaka bir şeyleri yanlış yapıyordur. Gelin eksik kalan yerleri hep birlikte tamamlayalım.

Bayrak Formasyonu nedir?

Bayrak formasyonu nasıl anlaşılır?

Bayrak formasyonu kısa vadeli görünümde oluşan ve trendin devamı manasına gelen grafik oluşumlarıdır. Bayrak formasyonu kesinlikle bir geri dönüş formasyonu değildir. Sadece var olan trendin devamı ve görsel olarak kısa bir süreliğine dinlenme dönemine girmiş bir formasyon türüdür.

Bayrak formasyonu ile flama formasyonu birbirine çok benzerler. Kısaca tanımlamak gerekirse; çok sert bir yukarı fiyat hareketinden sonra, kısa vadeli bir konsolidasyon oluşması ve bu konsolide grafiğin şeklinin bayrağa benzemesidir.

Bu konsolide oluşumu sırasında genelde hacimler düşük düzeyde hareket eder. Bayrak formasyonunun oluşumunda ilk hareket çok sert bir yukarı hareket sonucu oluşur ve bu bayrağın direğini meydana getirir. Bu hareketi kaçıran yatırımcılar, bayrak oluşumunu takip edebilirler. 

Bayrak formasyonu kuralları

Bayrak oluşumu genelde sekiz bar civarı olur ama kesinlikle yirmi bar üzerine çıkmaz. Yirmi bar üstüne çıkan konsolidasyon oluşumlarında, bayrak direğini oluşturan ilk hareket gücünü yitirir ve trend güç kaybeder. Buna verilen isim ise (Rising wedge in an uptrend) Boğa tuzağı kurmuş ayı! Bayrak formasyonu gibi gözüken hisse de bayrak boyunda sorun olmamasına karşılık bayrağın içinde fiyat konsolidasyonu uzadıkça bayrak formasyonunda bozulmalar ve güç kayıpları başlar.

Bayrak formasyonunun çalıştığını nasıl anlarız?

bayrak formasyonu hedefi- flama bayrak formasyonu 

Pozisyona girme sinyali, bayrak oluşumunun üst noktası kırıldığı anda gelir. Bu düzeyde hacimlerde gözle görünür oranda artış meydana gelir. Eğer hacimde beklenen artış olmaz ise, oluşum muhtemelen geçerliliğini yitirecektir. Hedef fiyat seviyesi genel olarak, bayrak direğinin başlangıç noktası ile bayrağın oluştuğu kısım arasındaki fakın, bayrak oluşumu tamamlanıp yukarı harekete başlandığı noktaya eklenmesiyle bulunmaktadır.

Ters Bayrak formasyonu nedir?

düşen bayrak formasyonu bayrak formasyonu sonrası

Bayrak oluşumu kısa vadeli hızlı bir oluşumdur. Bayrak şekline benzediği için de adlandırılmıştır. Bu oluşum şeklinde, bayrak direği olarak isimlendirilen yükseklik kadar yükselme ya da alçalma beklemek önemlidir. Keskin fiyat artışının ardından, tersi kısa vadeli düzeltme gerçekleşti. Bu düzeltici hareketin ardından yukarı doğru hareketin tekrar meydana gelmesi bekleniyor. Bu yukarı doğru hareket sebebiyle bayrak benzeri formun oluşmasına bayrak benzeri oluşum denir.

Ters bir işaret oluşur, çok kuvvetli bir fiyat aşağı hareketinden sonra, trendin tersi yönde kısa vadeli bir düzeltme hareketi oluşur ve bu düzeltmeden sonra tekrar aşağı doğru bir hareket meydana gelir. Bu durumda bayrak yapısı olarak adlandırılır.

Bayrak formasyonu nasıl çizilir?

Bayrak formasyonu yukarıda anlatıldığı üzere yüksek hızla yukarı çıkmış bir grafiğin konsolide olma sürecinde çizim fırsatı verir. Yüksek ya da görece daha kısa bir 'direk' görünümü sağladıktan sonra fiyat konsolide süresinin 2 veya 3. gününden itibaren bayrak formasyonu çizilebilir.

Bayrak formasyonu hedefi

Bayrak formasyonu hedefi olarak bayrak direği olarak belirlenen bölgeyi referans yükseklik aldıktan sonra bayrağın kırılım yaptığı yere yüksekliği yerleştirdikten sonra Bayrak formasyonunun hedefi belirlenmiş olur.

flag, bayrak formasyonu,