Borsa İstanbul'u nasıl bir hafta kapanışı bekliyor?

Borsa İstanbul, bu haftayı Merkez Bankası faizlerinin sabit tutmasına rağmen günü güç kaybederek tamamladı.

Borsa İstanbul'u nasıl bir hafta kapanışı bekliyor?

Borsa İstanbul'da pazartesiden bu yana hacim artışı görmüş olsak dahi 11 Haziran 2021 tarihinden bu yana değer kaybının önüne geçilemedi. Son olarak 1414,15 seviyesinde bir kapanış alan Borsa İstanbul genellikle ABD vadelilerin hareketlerini kısmen de olsa tekrar etme gibi bir alışkanlığı olsa dahi son bir kaç gündür Avrupa ve ABD borsaları ile negatif ayrışmaya devam ediyor. 

Borsa İstanbul 18 Mart tarihinde yaşanan sert düşüşün ardından bir türlü düzenli  hareket gösteremedi ve istikrarı yakalayamadı bununla birlikte haber akışları ile birlikte dönemsel kısa yükselişler ralli havasına bile girmiş olsa öncelikli olarak endeks daha sonrasında ise hisselere negatif yönlü yansıdı. Endeks de piyasa yapıcıların alım iştahının sıkıntı yaşamasının sebebi Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı baskınlığının azalmasından kaynaklanıyor.

Yabancı yatırımcılar neden alım tarafında iştahlı değil?

* Enflasyon riskinin arttığı ABD'de yurt dışına para çıkarmak yerine ABD tahvillerine yönelmesine ve enflasyona karşı yenilmemek için altın gibi garanti yatırımlara yöneliyor.
 

* ABD'de ve dünya ekonomilerinde, artan enflasyon riski Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için çok daha fazla risk teşkil etmesinden dolayı Türk şirketlerine yatırım yapmayı yavaşlatıyor.

* Sektörel yatırım miktarları dengesizleşiyor. Politik kaygılardan dolayı yabancı yatırımcıların ülkemize yatırım yapmayı sadece kâr marjı yüksek olacağını düşündüğü şirket veyahut sektörlere yatırım yapıyorlar. Örneğin yakın gelecekte uluslararası uçuşların açılacağı haberleri hava yolu şirketlerinin ciddi yatırımcılar çekmesine sebep oluyor.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler